Montera tröja

Okej. Hur syr Mia när hon monterar stickade tröjor?  Jag har lärt av mamma för länge sedan, och jag syr alltid på detta sättet.
Först lägger jag ned arbetet på en stor och plan yta. Jag lägger kanterna som skall sys ihop så bra det går kant i kant med rätsidan upp. Jag syr från rätsidan.

Hittar en ”ren” linje att följa, och syr från toppen och ned på detta sätt. Jag tar alltid ned nålen så det blir 2 tvärtrådar över, tar man bara en drar den sig gärna ut. Detta håller tråden på plats. Jag stramar inte, jag drar bara tråden precis så de delarna jag syr ihop möts.

Jag syr först ena sidan och sedan går jag lite snett nedåt på andra sidan och fortsätter så nedåt. Jag har samtidigt koll på att längderna jag skall sy ihop ligger jämnt. (så man inte syr för mycket på ena sidan så det blir snett, då får man ta upp och sy på nytt)

Sömmen blir i princip osynlig. Ja, det blir en liten kulle på insidan, men det syns inte. Kullen blir en jämntjock ”korv” som inte kommer att synas när du har på dig plagget.


Detta en insvängd top. Det är lite svårare.  Då får man på bästa sätt försöka göra linjen så ren som möjligt för att få det snyggt.

Att sy i ärmar är inte lätt. Det kommer aldrig att bli lätt. Jag sydde i denna första ärmen 3 gånger innan jag blev nöjd. Då visste jag hur jag skulle lägga stygnen på den andra ärmen. Men jag gör på samma sätt. Rätsida mot rätsida. Jag tar en ganska lång tråd och början på toppen av axeln.
Jag syr ned en bit på framsidan, vänder och syr ned en bit på baksidan. Så varvar jag på detta sätt för att det skall bli perfekt.
Och du ser att jag fortfarande håller den rena linjen. Hoppa inte ut från den linjen du väljer.
Och välj inte en linje som är för långt ut i kanten. Det kommer att bli löst och inte se snyggt ut. Det gör inget om det blir lite tjockare på insidan, det syns ju ändå inte.

Lycka till!

I helgen blev det ju inte mycket gjort. Jag åkte på 50-årsfest i Norge och det var med både stickning och virkning i väskan för eventuell ledig tid. Men det blev inget. Jag kom ju innan helgen på att jag har GLÖMT att maska av maskorna under ärmen på fram/bakstycket på min senaste vita flättröja. Om Ni tyckte att den kanske borde vara klar nu….Jag repade upp ned till ärmhålet i går kväll,….och nu är jag på varv 4 igen. Dubbel så kul har jag ju sagt till flera av er….nu blev det dubbel så kul för mig.

Ha en god stick och virkvecka!

Mvh. Mia

Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Okategoriserade, Sticktips och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Montera tröja

Kommentarer inaktiverade.