Materialinfo

Olika fibrer

Akrylgarn

Akryl är en konstfiber kemiskt nära plast. För att den skall få kallas Akryl skall den innehålla minst 85% akrylnitril. Akrylnitril framställs av kolväte och ammoniak. Det går även åt stora mängder råolja under produktion av akrylgarn. Akryl är lätt och ofta väldig mjuk. Det används speciell färg för att färga in syntetmaterial.

Alpacka

Alpackan är ett kameldjur i nära släkt med lama. De lever i de Syd-Amerikanska bergen på 4-5000 meters höjd, de flesta i Peru. Alpackaullen räknas som en av världens finaste och mest exklusiva tillsammans med Angora och Kashmir. Den är stark, mycket lätt, oerhört mjuk och 3-5 gånger varmare än fårull. Människor med allergi mot fårull kan ofta tåla alpacka då alpackaullen är en torr ull, fri från lanolin.
Söker du ekologisk ull så kan du tänka på att alla naturfärger från djur som betar i naturen som Alpacka, YAK och Cashmere alltid är fria för syntetiska ämnen.

Angora

Angora är en medelstor kanin som har ull som aldrig slutar växa. En vuxen angorakanin måste klippas var 90:e dag och den tål inte fukt. Den måste alltid ha skydd mot regn och snö. Blir den våt tovar pälsen ihop sig och kaninen kan dö. Angoraullen är den mest finfibriga ullen man kan få, och den är 7 gånger varmare än fårull! Den är svår att spinna till garn, den är supermjuk och len att känna på.

Bomullsgarn

Bomullfibern är slitstark, tvätttålig och har bra absorptionsförmåga. Bomullens kvalitet avgörs av fiberlängden, renhet och färg. Fiberfinleken ökar med större fiberlängd vilket innebär att man kan spinna starkare och finare garner av långfibrig bomull. Dessa plagg vill också hålla sig finare längre och tåla tvätt bättre än kortfibrig bomull, som luddar lätt. Det finns stora skillnader på bomullsgarn vilket gör att det också finns stora prisskillnader. GarnTuas bomull är från Langyarns. Det är långfibrig ekologisk odlad bomull, producerat i Italien.

Fårull

Ull är naturligt smutsavvisande, och det värmer även i fuktigt tillstånd. Ull isolerar både mot värme och kyla. Det beror på att ullen ”andas” och låter din kropp hålla temperaturen på ett naturligt sätt, oavsätt om det är kallt eller varmt. Ullen kan uppta 30% fuktighet utan att kännas våt. Många tycker att ull är sticksigt, i vår tid finns det allt från grov sticksig ull (kardegarn) till superfin kammad ull som inte sticks. Ull kan lindra värk och förebygga allergier. Det finns inget textil material som kan mäta sig med ull! Vi rekommenderar naturmaterial till babykläder!

Kashmir

Kashmirull kommer från kashmirgeten. Geten har två lager ull. Det övre fungerar som skydd och separeras från det undre finare lagret för att kunna användas i textilproduktion. Det undre lagret fungerar som isolering och är väldig krusig, som den finaste merinoullen. Den är mjuk och sidenglänsande. Ullen utvinns en gång per år och man får bara 250 gram ull per get. Därav det höga priset. Kashmir finns också i olika fina kvalitéer.

Lin

Lin är en ettårig ört med stora, blå blommor. Liksom hos de andra stjälkfiberväxterna – hampa, jute och rami – ligger linfibrerna inne i stjälken som fibersträngar. Fibersträngarna består av enkelfibrer som är sammanfogade med växtlim. Det är tidsödande och omständligt arbete att få fram linet, vilket för med sig att lin kostar förhållandevis mycket. Man behöver 20 kilo linhalm för att få fram 1 kilo lingarn. Jämfört med bomull är linet känsligare för blekning och höga tvättemperaturer Lin och hampa är mera miljövänligt än bomull.

Merinoull

Merinofåren har sitt ursprung i Norra Afrika och kom till Spanien på 1100-talet där den fick sitt namn efter de kungliga fårinspektörerna ”merinos”. Merinoull har en väldigt krusig struktur, och kan ha upp till 40 krusninger per centimeter. Den krusiga strukturen binder stora mängder luft, luften har en isolerande effekt både mot värme och kyla. Den är en av de mest finfibriga ullsorter som finns, och den kan bäras direkt på huden.

Mulesing är nu förbjudet, men förkommer ändå i vissa delar av Australien och New Zealand.
Langyarns och SandnesGarn har mulersingfri merinoull.

Jonas Alströmer från Alingsås tog merinofåren till Sverige i 1723….

Silke

Silke är textilfiber från kokongen till främst silkesfjärilen = mulbärssilke. Mulbärssilke är den finaste kvalitéen av silke, den är naturligt vit och glänsande. Man kan få upp till 1100 meter fiber från en kokong. En silkesfiber är så tunn att det behövs 8-10 stycken för att göra en tråd man överhuvudtaget kan se. Silkesfibern är den starkaste naturliga textilfiber som finns idag. Den kan jämföras med konstgjorda nylon.

Sockgarn

Vad är speciellt med sockgarn? Sockor är plagg som utsätts för hård slitage, därför behöver ullen att förstärkas med polyamid. Den vanligaste blandningen är 25-30% polyamid och resten ull. För att hålla värmen på fötterna är det bästa att inte ha bomullstrumpor under ullsockan. När man svettas lite på fötterna blir bomullen kall och du kommer inte att få värmen från ullen. Svettas du med ull direkt på foten absorberar ullen fukten och dina fötter håller sig varma. Tips till alla småbarnsföräldrar är att klä barnen med ull direkt på foten i skon när de skall leka ute i kallt eller fuktigt väder.