Montering av norsk kofta

Att klippa i sitt stickade plagg är för väldigt många väldigt ångestladdat. Och jag kan förstå det nu när jag har gjort det idag. Det värsta tycker jag är symaskinen! Ifall den skall ”äta upp” min tröja och tugga sönder en bit. Eller att den syr för löst/hårt etc.
På de flesta norska tröjor lägger man upp 5 maskor mitt fram för uppklippning. I mitten på denna biten kan man testsy med maskinen. bara för att se att sömmen funkar!
Sömmen skall vara rak med korta stygn, men med en svag inställning åt siksak för att det skall hålla sig lite mera elastisk.


Det är stickat på belägg längst upp på ärmarna. Dessa skall sys fast på insidan sedan för att täcka över den uppklippte kanten. Jag väljer att sticka belägget fram och tillbaks för att den skall vara mera flexibel. Maska av löst!
För att det skall bli enklare att mäta ut bredden på ärmen när jag skall sy för ärmhålen vill jag släta ut kanten lite. Vill du ha hela ärmen helt platt kan du skölja upp dom och lägga dom plant att torka. Så blir de perfekta.


Detta är skillnaden när jag bara har dampat den översta ärmen lite. Det duger för mig

Då lägger jag ärmen mot bålen. kant i kant där uppe, och så markerar jag med en tråd rakt nedåt emellan sidomaskerna så långt jag skall sy med maskinen. Här är det inga extra maskor upplagda för att man vill att ärmen skall passa precis. Då har man lite smalare plats att sy på.


VIKTIGT! Hålet som sys skall vara lite kortare än vad ärmen är bred! Ca 0,5 cm tar jag. Detta är för att det blir aldrig snyggt att sträcka ut bredden på ärmen när man syr i den. Då är det bättre tvärt om. Klicka på bilderna för att se de förstorade om du vill studera.

Här kan du se at jag har stickat 5 maskor extra mitt fram. Det är inte jättetydligt för att jag har stickat in färgerna i mönstret för att inte dra trådarna så långt. Man kan ju trä in en tråd längs med där man skall sy även här så man är säker på att det blir rakt.


Här måste sömmen gå över kanten uppe och nede. Sy flera sömmar över varandra så du är helt säker på att det inte öppnar sig.

Så syr jag då. Och håller mig efter min markeringstråd. Jag syr flera sömmar på varandra.


Jag syr alltid maskstygn på axlar, och det gjorde att jag sydde sömmarna med stickorna i arbetet. Om man hade maskat av alla maskor först hade det varit lättare med symaskinen. Det jag gjorde för att kunna ha en chans att sy med stickorna i var att jag maskade av de 2 maskorna på toppen av ärmhålet.

…och så är det bara att klippa! En skarp sax är viktigt. Och akta sömmen som går på tvären nederst vid ärmhålet!
Är du nu osäker på om alla trådarna sitter fast ordentlig så är det nu du skall sy några extra varv över. För när du sedan skall sticka kanterna på koftan kommer din hand att dras fram och tillbaks över kanterna många gånger och ”slita” i de lösa trådstumparna…

Maskstygn….Jag gör det efterhand som det blir klart.
Sedan syr jag nästa ärmhål på maskinen.
…Så syr jag i ärmarna.
Så här fladdrar belägget på insidan då ärmarna är isydda. Nu nästar jag fast denna över den fula klippkanten.

…och så det allra svåraste momentet. det som visar hur skicklig man är….Det är nu det gäller att ORKA ta upp om det inte blir bra!
Plocka upp maskorna längs kanterna och sticka knapphål.
1.  Det MÅSTE vara lika många maskor i varje sida!
2. Man MÅSTE räkna ut hur många maskor man skall ha mellan knapphålen. Det går bara inte att ha ojämnt…
3. Man vet inte hur det blir före man maskar av. Och stramar eller fladdrar det…är det bara att repa upp och göra om.
Räkna då först hur många maskor du har nu när det är fel. Skall du ha flera eller färre maskor? Hur många ungefär tror du? Så blir det nog bra andra gången!

Detta sista momentet är det mest tidkrävande och pilliga. Detta är finishen på plagget!

Hoppas att detta kunde vara till hjälp for några. Man kan aven gå in på YouTube dar fins det massor av filmer på folk som visar!

Hej så lange!

Mia : )

Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Sticktips och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.