Sticka med 2 färger

Då vi var på mässan i Stockholm i oktober så hade vi monter bredvid en bokmonter. På söndagen hade hon som stod där med sig sin son på 10 år. Han spanande in våra kashmir mössor, och han gick fram och tillbaks och kollade på dom. Länge. Så på slutet av dagen kom hans mamma och sa att sonen så väldigt gärna ville ha en sån mössa med stjärnor.

(8-bladsrosor vet jag att några tänker nu)  Så roligt!!!
Ett barn, en cool kille skall jag säga då. Gör mig faktisk lite extra stolt när jag klarar av att göra något som barn/unga gillar.
Det är ju verkligen inte enkelt att få till idag!
Han fick välja ut färger, och hans mormor skulle sticka den åt honom. Den mössan han såg var denna


…tycker det är fantastisk att han kunde föreställa sig den i andra färger. Det är så många som inte klarar av det. Men för att denna färgkombinationen är väldigt udda, och egentligen stickat till min konstigt gulgröna jacka, så kände jag att jag måste göra en ny. Klassisk variant!
Och när jag stickade i går kväll så kände jag bara att det var ”vinternatt”mössa . Glittrande snö i mörkret, tror den kommer att bli fin. Och den kan passa till så många flera än den bruna med gulagröna stjärnor, verkligen udda färgkombo….

Att sticka med 2 färger – och få det snyggt!
Såhär gör jag.
Alla har sina egna idéer och regler på hur allt skall gå till. Jag tycker det funkar väldigt bra på detta sättet,…..och jag vet att jag kan bli lite missnöjd när folk inte gör som jag säger och insisterar på att snurra trådar.
SNURRA INTE trådar på baksidan om det inte är absolut nödvändigt!

Jag har genom hela arbetet den vita över och den marineblå under. Nystanen ligger på var sida om mig.
Trådarna får aldrig byta plats.
Detta ger den jämnaste och finaste rätsidan.
Regel nummer 1: Snurra INTE trådar i onödan på baksidan!!! : (
Vill du ha en jämnare rätsida, så låt bli att snurra trådarna på baksidan. (snurra = tvinna = byta plats)
I detta mönster stickar jag på st 4. Det går 7 maskor emellan utan snurr. Hade jag haft flera än 8 hade jag snurrat en gång mitt emellan. Inte mera.
Undantag: Skulle det vara en ärm till ett barn/baby hade jag stickat max 5. Och snurrat en gång mitt emellan på 7 maskor.

En annan fördel med att inte hålla på och snurra trådarna är att när du behöver repa upp, så är det lätt som en plätt om du inte har tvinnat trådarna runt varandra på baksidan. Trådarna är fria och det är bara att nysta upp igen utan att det blir en enda härva av blandade trådar.

Annars är det en träningssak att få till att sticka med 2 färger.
Jag började med att sticka med en och en tråd. Det går fint, det tar bara lite längre tid. Då har man också en bra kontroll på hur långt tråden behöver sträckas på baksidan.
Sedan när jag hade stickat en tröja med att lyfta trådarna en och en, så provade jag mig på att ha båda trådarna på fingret.
Och det är en träningssak. I början fick jag räta till dom ofta.
Men det kommer. Nu behöver jag sällan justera dom. Om du vill lära dig detta så kan jag rekommendera att använda ett ullgarn, slätt, och i tjocklek 22 m på st 3,5 – 4.
2 nyanser med stark kontrast. (ej ljusgrå+mellangrå)
Jag rekommenderar också ett regelbundet mönster, så du lätt kan se att mönstret blir rätt och du kommer lära dig mönstret ganska fort.
Välj gärna stjärnor/8-bladsrosor framför konstnärliga blommor när du är nybörjare.
Rekommenderar INTE att sticka med 2 färger fram och tillbaks.
Avigvarvet blir fruktansvärt jobbigt. Välj strumpstickor eller rundstickor.
Det är väl ungefär det man behöver veta för att sticka roliga 2-färgade plagg. Det är faktiskt jätterolig stickning, för det är så kul att se mönstret växa fram.

Hej så länge!
Mia

Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Sticktips och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sticka med 2 färger

Kommentarer inaktiverade.