PITTI FILATI

Jag har varit på Pitti Filati i veckan! PITTI är namnet på modemässor som hålles i Florens varje år. Det finns Pitti UOMO, Pitti Bimbo och Pitti Filati. LUCA PITTI  var en rik man som levde i Florens på mitten av 1400 talet. Han byggde det största palatset som heter Pitti Palace som idag är ett konstmuseum….

Ett av rummen i palatset är The White Room. I ”The white room” blev modeshowen på catwalk först framförda, det var på 50-talet.
Florens var en textilstad och modestad och i 1972 hölls den första Pitti Uomo mässan. Uomo = man. Pitti Uomu är den största och viktigaste av Pitti mässorna. Pitti Uomo var för 2 veckor sedan och tydligen är det ett jättearrangemang då hela stan blir full av välklädde och kanske oväntat klädda män i modebranschen!

Filati = garn.
…och det är inte alls bara garn. Jag vill heller säga att det handlar om stickat. Stickad trend, och stickade kvalitéer, tyger. Tillexempel kan ett klädmärke åka dit och handplocka till sina stick-kollektioner. Trender som visas är helt fram till 2018!
Det går inte att komma in som privatperson. Man måste kunna visa upp ett intyg på att man har något där att göra i affärer.
Det fanns inte så mycket garn, men det fanns inspiration!
Ett tema het ”Feel the yarn”


En specialproducerat matta låg i en stor cirkel runt hela mitten av undervåningen. Och runt stod massor av dockor i fantastiska kreationer som
designstudenter från 13 kända fashionschools runt om i världen hade gjort med stickat som tema!

pitti filati
…fantastiskt roligt att se.

monter pitti

Montrarna var stora och det var väldigt fancy. Jag pratade med en leverantör och han sa att det är jättedyrt att ha monter där. Det är väldigt exklusivt. Men ”alla” i branschen i producent ledet träffas där, och jag mötte några också.

tapet pitti filati

Haha….ny tapet! Har sett stickat papperstapet, men denna varianten var ny! Ganska mysigt då. Den öppna spisen på TV`n sprakade gott också!

Jag var faktiskt inte inne i denna monter, men jag skulle tro att om man vill göra eget tvättmedel så kan man säkert välja form på flaska etc.

Vi gick runt på mässan en hel dag, och det var behagligt svalt, och ganska lugnt. Vi valde att gå den sista dagen som var fredag. Torsdagen är tydligen helt hysterisk. Vid entrén låg en Vintage försäljning. PITTI Vintage. Men vad roligt!!! En hel hall med massor av allt från knappar, band, böcker, väskor, glasögon, skor, kläder i vintage. Och det var fina grejer….fina märken. Mycket mycket bra!
Jag fyndade mig en MISSONI klänning, och mannen jag handlade av berättade att i januari 2017 kommer det att vara en gigantisk Vintage mässa i Florens på Stazione Leopolda.  Jätte-JÄTTE stor tydligen!

Jaaaa, det börjar bli sent…I övrigt var det en superfin resa. Jag åkte med en barndomskompis som fick inblick i en värld av nya begrepp som fiber och fiberlängder och annat garnnerderi. Hon jobbar och reser till Florens en gång per år med grupper så vi ”testade” ett 5 stjärnigt hotell för hennes jobb. När man ”testar” hotell, får man bästa utsikten såklart.

villamediciVi testade några restauranger. Vi gick 3 timmar med egen guide och såg massor av intressanta byggnader och fick höra spännande historier. Vi hade pool på hotellet, 30° och sol alla dagarna, kall prosecco.  Så vi hade det mycket mycket bra!

Ni som följer mig på Instagram (garntua) vet ju att jag även började på en strumpa när jag åkte. På flyget på väg hem idag så blev den klar!

pittistrumpa
Ja, men den är skön. EN tråd Alpakka Silke och en tråd Lang Yarns Jawoll Magic Degrade.
Beskrivning skall skrivas. Jag återkommer.

Nu måste jag gå och lägga mig. Har lite ordrar att packa imorgon! HA det fint, jag är plötsligt tillbaks här!

Mia ; )

Det här inlägget postades i Alla Inlägg och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till PITTI FILATI

Kommentarer inaktiverade.