HH Cologne

Årets inspirationsresa till HH Cologne är över. HH Cologne är världens största handarbetsmässa för producenter/leverantörerer/grossister och detaljister inom branschen. Det är 5:e året jag var där, och för er som inte har läst om detta förut så fins det även flera blogginlägg från förra året som ni också kan läsa om ni är intresserade. Förra året blev jag känd med Guillermo som jobbar för en av de stora alpackaproducenterna i Peru och jag har skrivit MYCKET om alpacka.
Och nu skall jag försöka skriva något som förhoppningsvis ger er något av värde.
Var skall jag börja? Jag varvar det lite med personliga funderingar och upplevelser.
Fredag morgon åkte jag, och hade med mig garn till en ny Black Lily för att slå ihjäl lite flyg- och väntetid. (Nej, det är inget problem att flyga med stickor.) Jag flög ned med samma flyg som Astrid och Birgitta från SandnesGarn så i Frankfurt hade vi lite ”stick together” medans vi väntade på tåget till Köln.
Då vi kom fram till Köln gick vi till vart sitt hotell och sedan såg vi varandra inte på hela helgen! Inte ens för en kaffe på mässan! Det är så fruktansvärt stort. Man hinner inte ens runt för att se allt. Det är bara att ställa sig framför utställarlistan/kartan i varje hall och välja ut de korridorena som är mest intressanta! Intrycken haglar över en, och det krävs lite struktur i huvudet för att vara bevisst på vad som får släppa in.

Vad är viktigt för mig? Färger….vad kommer, hur används de, hur kan man blanda/mixa dom? Färg är ju min passion.
Och vad såg jag då?
BABYBLÅ, PUDER, armygrön, senap/vinröd/rost,  pastellig mint och grått/beige/svart är ju alltid med.
MEN, då skall vi vara medvetna om att det kan dröja till höst/vinter 2016 före vi ser det här. Vi kan nog komma fortsätta lite på denna vintern innan vi går vidare.

Så ser jag på snittet och kvaliteerna…de mjukaste. Och flera och flera av leverantörerna slåss om kunderna på liknande kvaliteer. Då gäller det att ha bäst design och färgkartor som kan locka.
I snittet tycker jag faktiskt att några av de största trendsättarna har kommit med mera raka, enkla oversize modeller som vi här i Norden har haft några år. Kanske vi har bidragit lite härifrån??? Och flätor!


Garnena är mjuka. Många olika sorter där det är babyalpacka, merino, silke, kashmir i olika blandningar.
Chunky var det också. (TJOCKT!) Chunky tröjor med flätor eller i patent. Eller blandat.

Lite statistik om ”do it Yourself” trenden som råder. I Tyskland sålde de i 2014 bara stick/virkgarn för 460.000.000 €…..!
Över 4 milliarder kronor….
Det finns just nu 3 trendfaktorer i branschen:
1.   De yngsta är entusiastiska när det kommer till handarbete
2.   Do it yourself kulturen har intagit storstäderna
3.   Internet driver trenden.
’Do it yourself’ trenden har blivit ’do it together’. Drivet av Facebook, Instagram och bloggar.

Do it yourself har blivit en del av en modern livsstil.

Jättepositiv och rolig statistik tycker jag!

På lördag kväll var jag bjuden på middag av Guillermo och hans kollega från Incatops i Peru, tillsammans med Harald som äger SandnesGarn.
Dessa peruvianer är otroligt beresta och de hade bokat bord på en Koreansk Barbecue restaurang. Det var roligt!!! Kan absolut rekommenderas, supergott var det också. Alla bord hade en elektrisk grill nedfälld mitt på bordet och vi fick små mini grillklypor att använda för att grilla massa olika sorters kött, räkor, grönsaker. Till detta var det nudlar, ris och salladsblad. Salladsbladen skulle man använda som ett ”tacoskal” och lägga maten i när man åt. Peruvianerna hade ju varit i Korea och lärde oss hur vi skulle göra.

Det var väldigt väldigt trevligt och man slås av att humor kan vara så lik oavsett var man kommer ifrån. Ja, og jeg får väl säga som Harald. Det är otroligt hur mycket trevligt folk det finns i världen, det är ju otroligt sällan man stöter på någon man tycker är ”rauhål”.  (…rövhål, ja)

Inside information från middagen: Guillermos kollega (jag kommer inte ihåg hans namn!)  trodde att SandnesGarn importerade alpacka för att sedan sälja det vidare till länder i Europa. SandnesGarn köpte i 2014,   130.000 kilo alpacka råvara. ca 80% av detta stannar i Norge!!!
Norge köper mest alpacka av alla länder i hela världen just nu. Guillermos kollega var helt chockad över att det kunde vara möjligt.
Och då skall sägas att det är ytterligare 5 stora importörer av alpacka i Norge!
Vad säger man!? Hallå, norrskor, lämna lite alpacka till oss andra!

Skandinavien stickar mest i hela världen!

Annars hade jag möten, obokade och bokade. Den första jag utbytte lite tankar med var Arnstein som äger RAUMA! Det var roligt att träffa honom. Jag gillar att få säga vad jag tycker utan omvägar, så en öl med Arnstein var trevligt och bra tycker jag.
Jag hade ett obokat möte med Helga Isager, som har otroligt vackra garn och design. Men tyvärr passar det inte in i mitt koncept. Jag hade ett bokat möte med LANGYARNS som alltid imponerar mig med sin professionalitet, fantastiska garn och färgkartor man kan drömma om!

Jag fick även pratat med min nya kontaktperson på LanaGrossa, och med deras exportchef. Det var också ett bra och nödvändigt möte. Jag gillar deras garn och design. De är tillmötesgående, och förstående.
Nu gäller det för mig själv att hitta ett sätt att arbeta med dom som passar här i vårt land. De har 120 olika sorters garn och ca hälften är modegarn som byts ut varje säsong. Vår säsong hänger ju lite efter deras så det gäller att få till det.

Till sist en bild på Pavlo från Kroatien som handfärgar garn för ett Österikiskt företag. Färgerna är ekologiska och han färgar dom för hand i Tyskland. Som han säger. Jag står med mina händer i det hela dagen, det får inte vara giftigt!!! De är superfina och ligger i hyllan bakom honom. Dessa sockgarner är jag sugen på att köpa in för hösten!

I stora drag var detta min helg i Köln….
Nu lugnar det ned sig lite för mig, och vad åker jag på då? Jupp FEBER! Både jag och Kajsa är sjuka nu. Och idag var det jag som jobbade på Ipren och Alvedon! I morgon delar vi.

God natt!
/Mia

Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till HH Cologne

Kommentarer inaktiverade.