Norsk traditions strikk

I dag var det kallt,…och friskt och skönt! Man får njuta av kylan, för den kommer ju inte att vara tyvärr. Var tog vintern vägen?
Det var iallafall så kallt att jag fick klä på Charly när vi skulle ut och gå idag, men jag tror faktiskt att denna blev lite varm för henne. När jag skulle fota och få henne att stå stilla så var det bara krum rygg och ”klia mig” position med stångning. Inte lätt att få tagit denna bilden!
Jag har stickat den efter beskrivning i ett eget MARIUS häfte från förra året. De flesta vet nog att Marius är namnet på just detta mönster. Det mest klassiska är mörkblå botten med vitt mönster och röd rand längst upp. Men jag tycker det är supersnyggt att ta andra färger!
Mariusmönstret fins till dam, barn och herr. Det finns med runt ok eller isydd ärm. Den finns i moderna snitt som på bilden. Den finns i koftmodell och tröjmodell, klänning till flicka, tunika till dam. Och åker du till Norge hittar du alla typer av tyg till allt du kan tänka dig i hemmet med Mariustryck. Handdukar, diskhanddukar, dukar, gardiner, mattor, lampskärmar….mina barn har sängkläder som ser stickade ut i bomullstyg med Mariusmönster. Jodå….sådana är dom i grannlandet.
Själv tycker jag nog lite bättre om Fana modellerna. Inte lika poppis som Marius, men ganska.
Alla dessa norska klassiska mönster kan du se om du klickar på bilderna. Det finns många varianter, och flera av modellerna kan stickas i olika tjocklekar på garn. Man kan även fritt välja färg. Det är inget rätt eller fel, vill man ha en fana i lila och gul kan det bli superhäftigt, och det blir din helt egen. Det är bara en sak: och det är om man tänker svart/vit, och du ser en bild på en som ser svart/vit ut, så är det oftast antracit och naturvit. Det blir ganska mycket behageligare att se på, så det är vanligt i dessa mönster. I övrigt då som jag har nämnt förut…ha 2 färger med olik ljushetsgrad för att mönstret skall kunna synas!
Och med det samma jag är inne på norska mönster så kan jag även tipsa om det absolut allra finaste vanthäftet med Selbu vantar!
Detta! Häftet hittar du här på vår sida med Rauma beskrivningar. Det är hur många varianter som helst i detta häftet! Herr, dam och barn. Tumvantar och fingervantar i massor av olika mönster. Verkligen inspirerande!
Nu räcker det med norskt tycker jag…. avslutar med en bild på lite isbildning,…på eftermiddagen innan snön kom. Isen hade lagt sig på sjön på natten och det var otroligt fint att gå och kolla på alla olika varianter av bubblor och frost!
Ha en god kväll alla. I morgon är det vanlig arbetsdag! Skönt det också….
Mia

Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Sandnes och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.