Dag 2 Garnmässa Köln


Så finns det ett område på mässan, som en stor hall med lunchrestaurang, lite utställningar på golvet, kaffebar, glassbar, internetthörna,  de hade byggt upp en liten studio som hette ”my lovely livingroom” med soffa, bord, mattor, och flera sittplatser. Där hade de intervjuer med kända stickprofiler. Bland annat Arne & Carlos.

Så när modeshowen var över var Arne & Carlos i soffan och blev intervjuvade på engelska. Damen som intervjuade översatte sedan till tyska. Roliga killar, väldigt ödmjuka.  Jag gick mig en sväng, och kom tillbaks till samma område, då satt Arne Och Carlos fortfarande där, så jag gick bort och pratade med dem! Bland annat om att jag har ju kunder som letar efter deras ”Påske hele året” med svensk text.
Det är bara 2 av deras böcker som har kommit med svensk text, plötsligt vill inte deras svenska förlag översätta deras böcker. Så de jobbar på det, men just nu fins inte påskboken med svensk text. De är översatta till 15 språk! …och Sverige är inte med!
Det är väldigt konstigt, för Arne & Carlos är stora ute i vår vida värld!
Jag passade på att bli fotat med dom! De skulle gå och ha en workshop, som jag hade provat att få en plats på. Men det var fullt. De skulle sticka möss!

I det de går iväg kommer (kung) Harald som äger SandnesGarn! Jag hade fått en inbjudan av Harald kvällen innan om att gå med honom på mässan lördag.  Och då skall sägas att Harald är inte bara ägare, Ni vet man tänker en man som bara sitter i styrelsen i ett stort företag och bara kontrollerar pengar….Nej, nej! -Harald är en stor del av SandnesGarn. Han är 100% engagerad i sin fabrik. Han reser runt i hela världen och kollar upp sina leverantörer, fabriker och har verkligen koll på garnläget!  Jag känner honom sedan innan, och tro inte att jag fjäskar in mig och att det skulle ge mig några fördelar som återförsäljare av SandnesGarn. För det har det inte!
Fördelen KAN vara att han lyssnar på mina åsikter, och att man kan kanske någon gång få vad man önskar av någon färg eller kvalitet.
Vi är i 2 olika delar av näringskedjan på garn. Han är i mitten och jag i slutet. Det är mycket information vi kan utbyta.

Jag tackade självklart ja till detta!!! Och vi hade roligt också! Han är 70, och har energi som en 6-åring!
Och när Harald kommer börjar min helt overkliga dag. Vi går och skall ta lite att äta, då passerar 3 yuppies, som avtaler ett möte med Harald klockan 15. Bara ute i hallen… vi kan ta en glass tillsammans säger dom! Och vill sälja in ett avtal!
Klockan 14 skall vi möta en alpackaproducent från Peru. Vi hade lite problem med kommunikation då Harald blev frånstulen sin mobil kvällen innan. Guillermo kommer inte. Harald kan inte få tag på honom och tvärt om.
Vi hänger där i hallen, och stadigt kommer det folk som Harald känner. En mohairproducent från Syd-Afrika haffar oss. Jag suger åt mig information, och frågar självklart massor. Och får se och känna på massor av prover!

Klockan 15 .10 kommer yuppiesarna, det var ett möte om e-handel. Intressant!
Klockan 15:30 fick vi leta upp …………………………monter, så hade vi ett möte med ………………….! Jag vågar inte säga namnet. Det handlade om ett avtal mellan SandnesGarn och någon. Blir det av sedan kan jag avslöja.
Förstår Ni att det börjar gå runt i huvudet på mig vid denna tiden!? Jag var inne i en annan del av garnvärlden nu!
Jag måste ha en paus….duracellkaninen får hänga med. Jag måste vila 10 minuter.

Vi tar en öl nede på garnområdet. Vandrar sedan runt lite, och passerar massor av fina grejer. Här hade de virkat in en hel bil!

…butiksinnehavare kollar nya garn! Och det var ju här jag skulle ha stått, men min hjärna var fullt upptagen med annat! Tur att jag hade gjort mina möten på fredag. Och jag tror Harald hade gjort sina också på fredag, men det lilla som tilkom på lördag som säkert var en vilodag för honom räckte för att jag blev helt fullproppad i hjärnan.

Det är fantastiskt fina utställningar överallt. Leverantörerna kämpar verkligen om uppmärksamheten!

Vi går vidare och är väl på väg därifrån, då kommer en som tydligen känner Harald. Och som väldigt gärna ville prata!  Vi hänger med honom…..till hans lilla hörna med akrylgarner. Det var en garnfabrik från Macedonien! Det var ingen fin monter.  Harald kollar på ett nysta och lägger tillbaks det igen. Då vi går därifrån berättar han att han måtte kolla banderollen för att se vem de var!
Då är vi väl på väg ut…, då möter vi en turk på vägen.
Då vi kommer upp i hallen igen kommer Guillermo från Peru helt andfådd. Han vill gärna ha ett möte, men drar upp sin lista som är hans mötesschema. Det är helt fullt!
Så vi avtalar kl 19.00 på hotellet.
Jag åker hem och måste ha en powernap igen, annars kommer jag att konka helt ut på kvällen.

Guillermo kommer, Harald kommer inte.
Så jag passar på att fråga ut Guillermo allt jag kan innan Harald vaknar från sin powernap och tar sig till mitt hotell.


…Guillermo är i min ålder. Bor och jobbar i Peru för en av de 2 största producenterna av alpackagarn i världen. Eller syd-amerika. Väl, alpakkor bor naturligt i höglandet där på mellan 3 och 5000 meters höjd. Och det fins en stor producent i Peru, och en stor i Bolivia. Sen fins det säkert massor av små. Men det här är råvaruhandel! YESSSS, otroligt spännande! Vi pratar ordrar i tusentals kilo råvara. Jag får se diagram på alpackapriser, hur det har stigit med ca 2 dollar per år de sista 3 åren. Och hör och häpna NORGE är ett av de viktigaste exportländerna och köper otroliga mängder med alpacka och är med på att trigga upp priserna!
För att detta inlägget inte skall bli en bok så gör jag ett eget inlägg om alpacka, jag har mycket bra information skall ni veta! Imorgon borde det vara klart!  Hej så länge!
Kan förövrigt säga att vi hade en trevlig kväll med Guillermo, och när kvällen var över faktiskt inte altför sent så somnade jag tvärt!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dag 2 Garnmässa Köln

Kommentarer inaktiverade.