Garnmässa Köln Dag 1

Världens största handarbetsmässa för fackhandeln går av stapeln varje år i mars i Köln, Tyskland.
I år var 4:e året jag åkte, och i år fick jag en helt speciell erfarenhet också!
Denna text är 100% mitt personliga intryck, och Ni läser säkert andras bloggar om samma mässa och får kanske ett helt annat intryck.
Men så är det ju, alla har sina egna fokus, och speciella saker som drar ens uppmärksamhet.
1:året var jag t.ex väldigt nyfiken på ALLT! Jag fick inte nog.
I år ville jag bara köpa in våra finaste kvaliteer från utvalda leverantörer. Allt annat var bara ögongodis och inspiration.

Jag gick åkte hemifrån 05:15 fredag morgon, och landade i Köln 10:10. Skule ta tåget in till centrum för att checka in innan jag gav mig iväg till mässan. Men mycket strul på tåget som blev stående, så jag hoppade av vid mässan med min resväska då…. mitt tålamod = minimalt.
Jag ankom mässan kl 12. Andades lite i Addis virkade tipi vid entreen, och psykade upp mig på att bli bombad med intryck.

Man blir som vanligt helt ”blåst” i huvudet av alla intryck speciellt på en gång när man kommer in och börjar gå. Man vet liksom inte var man skall börja!
Jag skall försöka beskriva hur stort det är. Stockholmsmässan i Älvsjö har en totalyta på 70.000 m2, och är nordens största.
Mässan i Köln har ett mässområde på 284.000 m2.

Nu är inte handarbetsmässan på hela denna ytan, men det är 345 utställare från 40 olika länder i världen!
Och detta är bara producenter. Här finns inget småskaligt. + att det är en mötesplats för råvaruhandlare och producenter.

Vill du se sybehör från Prym, så är detta bara en vägg. Det är 3 lika stora väggar till, och de visar ALLT de har!

Och första intrycket i år var:  mera färg! Senap, gult, orange, korall, mörklila. Och även svart/vitt. Det har kommit gradvis mera och mera färg dessa 4 åren. 2011 och 2012 var i princip helt beiga!

Detta är mellanEuropa, vad vi i norden kommer välja att ta till oss från detta det är det ju egentlig vi alla som stickar som bestämmer, och det påverkas ju mycket av vad butikskedjorna tar in för färger och modeller.
På mässan tycker jag att det var mycket tjocka garn, och mycket oversize.

Det kommer mera fina kvaliteer. Garnbranschen märker också att eftersom stickarna har stickat längre går flera över på finare kvaliteer, och har man börjat med det… är det svårt att vända.
Alpacka är en fin fiber, men det är klart att det blir dyrare att sticka i. Många leverantörer/producenter jobbar  mycket på att ta fram ”blends”. Kvaliteer med blandninger av billigare fiber tillsammans med fin fiber som ändå har ett fint uttryck.

Så det jag gjorde de första timmarna var att fota mycket samtidigt som jag bara strosade runt. Jag var ju helt själv, och äger inget lokalsinne så jag har nog verkligen inte sett alla korridorer på mässan! När jag går tillsammans med någon så brukar alltid den andra personen att ha en plan! Det har jag aldrig….Följer jag mässan utmed kanterna så kommer jag alltid någon gång till toalett, fik eller trappa upp från 1:a etage. Perfekt. Det räcker.

Passade på att besöka 3 leverantörer som jag inte har möjlighet att träffa så ofta. Det ena var LANG YARNS. I LangYarns monter jobbar det 20 personer!  När de är i Sverige är de 2.  De har en av de största monterna på mässan, och är en av de trendledande garnleverantörerna i Europa.

Jag fick beställt nya sockgarn för hösten! Leverans v 32, 37 och 45.

Jag fick beställt ett härligt bomulls bandgarn i printade färger för sommaren. Så Ni som väntar på det, nu är det beställt! Sol Degradé!

Och några nya färger i bollarna från LANG Jawoll Magic Degradé. Dessa kommer omgående!

Till detta fick jag ett glas vitt vin och lite salt att tugga på. Väldigt trevligt….

Nästa på listan var Marco som är min italienska leverantör av 100% kashmir. Väldigt kul att bli lite bättre känt med honom också, och jag passade på att prata mycket med honom om råvaran kashmir. Detta har varit endel av min utveckling på denna mässan…att jag har fått upp ögonen för att det faktiskt ligger råvaruhandel bakom allt detta! Och den långa processen med förädling av råvara. Det är jättespännande!
Jag beställde flera färger i Kashmir! Inte alla dessa, men det är omgående leverans så jag fotar och lägger ut i webbshop så fort det kommer.

Jag själv bara ÄLSKAR detta garn, man kan inte hitta något mjukare! MEN självklart, det är dyrt, och vill man inte lägga såna pengar på en fiber, så är babyalpacka nästan lika mjukt.
Jaha!?  Silke, kashmir och angora. Inget för vanlig stickning då?

Inte i Köln, men det är ju så att i princip hela GarnTua är ju nästan bara klassiska stickgarner i ull, bomull och merino i olika stickfastheter. Jag har leverantörer jag gillar på det, så i Köln så blir det kryddgarner! Det finaste fina som man inte kan hitta så lätt.

Bara dessa 3 leverantörer och strosande med kameran + att jag hade varit igång från 05.00 gjorde mig trött –  och utan att veta att dag 2 skulle bli snäppet värre gick jag hem till hotellet och tog mig en powernap!
Klockan 20.00 fick jag lov att vara med SandnesGarn på deras middag. Jag hoppade in i en taxi 19:55, och landade på FEL hotell! Då var klockan 20, och jag var sen…..ok. Jag kom mig till rätt hotell och fick en väldigt trevlig kväll med SandnesGarn som slutade 02:30.

Fortsättning följer med bilder från modeshow och hur crazy min andra dag blev….

Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Garnmässa Köln Dag 1

Kommentarer inaktiverade.