Presentkort, jul och funderingar.

Hej tomtegubbar….slå i glasen!
…julafton är EN dag på året. En enda dag. Nu på måndag.
Hela julen är en fin sak egentligen. Men bara egentligen. Adventstiden är så mysig, om man tar det lugnt. ”Bara egentligen”…är all hets kring vad som förväntas av hela denna tiden. Alldeles för hetsigt.
Jag tycker det är bra att det är mycket fokus på second hand som julklappar i år, och hoppas på att julhandeln sjunker för första året på länge.
Jag är ju lite före min tid, och väldigt nöjd med att jag är inne på 3:e året där jag ger bort 90% secondhand i julklappar!
Mina Secondhand butiker är Ria i Lerum och Röda Korset i Eksjö.

Det var väldigt konstigt det första året som jag skulle ge bort ”gamla” saker i julklapp.
Jag var lite nervös för hur det skulle tas emot av min familj, men det blev riktigt bra!
Och jag kan förstå att det är en konstig tröskel att gå över.
Min strategi för att bli nöjd är…..jag köper saker jag tycker är riktigt fina som jag skulle vilja ha själv!
Sen kommer jag hem med alla påsar och funderar ut vem som skall få vilka grejer.

Ibland ser jag ju något i butiken som redan har ett namn på mottagare på sig. Det är kul!
Jag gillar gamla burkar. Förra året hittade jag en cool spaghettiburk, då köpte jag även ett paket spaghetti och la i.
I år har jag hittat en kaffeburk, som kommer ges bort med ett paket kaffe till en kaffeälskare. Det ÄR på riktigt kul att gå i secondhandbutiker och köpa julklappar! Och det finns riktigt mycket fina saker i BRA kvalitet.  Prova!

Så jag är alldeles strax klar med årets julshopping. Klapparna skall bara slås in, och jag behöver lite ny kartong för att göra märklappar. Lite lim, och bokmärken.
HUR dom slås in är viktigt för mig. Mest för att jag tycker att det är så himla roligt att försöka göra ett snyggt paket.

Jag har ju även gjort presentkort till butiken nu.
Fråga: ”Varför köper du inte bara färdiga presentkort?”
-NEJ!, -det är ju jätteroligt att kunna erbjuda såna här, hemmagjorda med kärlek!
Jag hoppas så att de som öppnar sina julklappar på julafton och får ett sånt här presentkort kan bli lite extra glada för att de är handgjorda också!

Presentkorten är ju inte marknadsfört så mycket. Jag är lite trött på att stå och ropa ”Garn! Här finns garn! Kom och köp! garn! Prima kvalitet!”
(som min son Elliot gjorde utanför butiken på torget i Alingsås då han var 8 år)

Sen har jag själv fortsatt med det på Instagram efter att han började på torget!
Ja, jag vet att jag precis har gapat om öppettider i butiken på Facebook och Instagram. Men jag måste ju….även om jag skulle önska att det inte var nödvändigt.

Jag har en butik. Den borde rulla hyfsat nu efter 8,5 år – hur som helst utan att jag skall trycka det upp i ansiktet på folk. Jag tycker att det borde kunna vara så.
Jag skulle mest vilja sitta och hitta på nya modeller och kunna sälja dom,…. men jag ser att försäljningen sjunker och sjunker. Och jag undrar:
Är det på grund av alla garnbutikers REOr för att de har bommat igen i år? Är det därför  jag säljer mindre?
Eller är det för att jag inte har ”ropat” kom och köp på Instagram lika mycket i höst?
Jag vet inte?… Verkligen.
I Stockholm har flera garnbutiker bommat igen också och även utanför Stockholm. Detta har givit ännu bättre underlag för Litet Nystan på Söder. Vilket glädjer mig stort!
Inte att butiker har stängt, men för att de kunderna faktiskt har förflyttat sig till Litet Nystan. Jag tycker det är helt fantastiskt!
Jag skulle själv ha önskat att kunna ha en stor och bra och STABIL garnbutik att kunna gå till om jag hade varit privatkund.
Min butik blir mera och mera nischad och går bort från det stora vida sortimentet som jag hade i Alingsås. Detta är för att jag inte har kundunderlag för ett helt bassortiment helt enkelt. Så nu har jag börjat att ta bort några kvaliteer i butiken.
-20% på Peer Gynt just nu. 30% på Baby Lama. Flera kvaliteer kommer på REA, men först skall besökare till butiken i Floda få lov att ta för sig först nu i julen!

Min juli 2018 med tropisk värme var BÄTTRE än 2017 års svinkalla juli!!!! ?????
Det var Menorcafiltar, klänningar och linnen i mängder!
Min höst är mycket sämre än 2017. Hösten är högsäsong i en garnbutik, jag fattar ingenting.
Allt är upp och ner! Som klimatet ungefär.

Vad kan jag göra åt det då tro. Jag hade en förhoppning om att kanske börja ha mera öppet i den fysiska butiken på Garverit i Floda framöver. Men jag ser att det som sker där är att värdet på snittköpen faktiskt sjunker eftersom att folk som bara behöver några nystan av det ena och det andra kommer oftare och den försäljningen täcker inte upp kostnaden för att ha lokalen. Folk tar sig helt enkelt inte ut.

Det är mera lönsamt för mig att ta emot EN kund som kör från Jönköping och dyker upp en tisdag förmiddag. Som får ha mig och butiken för sig själv i 1 timme! V.I.P shopping
-än att ha öppet för allmänheten i 3 timmar onsdagen efter!
Sån är verkligheten.

Jag hoppas inte att jag stöter er nu. Jag försöker bara anpassa mig efter marknaden. Folk vill ha fysiska butiker. Men det är inte enkelt skall ni veta, och jag måste bara göra det jag tvingas göra.

Inte klagomål alltså, bara mina funderingar på v a r f ö r   är det som det är?
Och det hamnar på långa filosofiska funderingar som kanske bottnar i hur vi väljer att leva våra liv i 2018. Jag tror också att det vid något år i framtiden kommer vända igen.
Det kommer bli blomstrande fysiska affärer igen i framtiden när våra barn och barnbarn nu kommer växa upp i ÖKENsamhällen där det endast finns mataffärer kvar.
Handelsplatser är viktiga sociala mötesplatser. Inte endast konsumtion av varor.
Vi kan prata med folk, IRL (in real life)

Jahapp.

Nu känner jag mig lite ”gnällig” igen. Det är ju inte meningen. Eller kanske jag håller på att utvecklas till surkärring???
Haha! Nej, hoppas verkligen inte det.

Jag vill visa lite (några av sakerna) som jag stickar just nu:

1.Peer Gynt vantar. Det är vantar till Christian. Detta är riktigt rolig stickning, och en bra start för 2-färgsstickning. Vill du prova att sticka med 2 färger, välj ett litet projekt att börja med!
Och hyfsat tjockt garn och stickor.

Ännu enklare beskrivning är att välja en vante med endast 8-bladsros. Se SandnesGarns TEMA 42 modell 24
Beskrivningar på olika varianter finns även att ladda ned gratis på Garnstudios hemsida, väljer du t.ex beskrivning i Garn: Karisma, så kan du använda SandnesGarns Peer Gynt till dessa mönster. Sedär….skönt att kunna ta det åt detta hållet. Använd deras gratismönster till andras garn. Jag har 20% rabatt på Peer Gynt nu! Passa på, 26:- nystanet!
Man behöver 2 + 1 nysta till att göra ett par vantar!

Dessa heter 116-6. Klicka på bilden så kommer ni till beskrivningen!
______________________________________________________________

2. Eksjöfilten nummer två håller jag också på att virkar på nu.
Har ca 700 meter garn kvar på denna innan jag är klar. Perfekt åkabilarbete, eller kollafilmarbete!

Denna gör jag i färgen Pritty Powder. Den blir lite mera diskret och sober än den första som heter FIRE….för er som inte har sett den:

…allvarligt. Jag vill virka en av varje i alla färger. De är helt underbara!!! Kvaliteen är helt oslagbar som filt!
Det är samma kvalitet som min #366degrade tröja!

_____________________________________________________________

Sen stickar jag också fortfarande på Melkegenser i röd Tunn Merinoull och vit/grå Tynn Silk Mohair. Den blir helt ljuvlig….Kolla vilken fin extra effekt luddet i mönstret ger!

Tunn merinoull är ett grymt bra garn. Jag har inte stickat med det så ofta, och jag är mycket positivt överraskad över detta. Det flyter på fint när man stickar och efter att det är sköljt/tvättat så blir det underbart mjukt och följsamt! Perfekt till stickkänsliga och små barn eller bebisar!

Här ser ni en närbild när jag stickar en ärm med SandnesGarn Tunn Merinoull.
Jag använder Addi Colibri stickor som har en spetsig och en trubbig ände. En riktigt smart sticka som gör att man själv kan välja vad man behöver vid olika tillfällen och typ av garn som man stickar med.

Jag vill visa en väldigt söt kofta som också är stickat i Tunn Merinoull, den heter ”Krystall” och är modell nummer 2 i häfte TEMA 46.

NU måste jag sluta….jag hoppas på att ni alla får en riktigt lugn och skön jul!
En bild på mitt köksfönster. Jag har inte plats för en julgran hemma hos mig, så jag har hängt upp lite trollhasselgrenar som jag har pyntat! Detta njuter jag av när jag äter frukost : )

Passa på att njuta! Ät med måtta och skratta mera än vad ni behöver! Ät en extra pepparkaka och njut av att de faktisk endast ”finns” under julen varje år. De måste ätas NU!

Och såklart….gå ut i naturen om du kan!
GOD JUL!

Kram, Mia : )

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Sandnes, Stickor och Tillbehör. Bokmärk permalänken.