Brushmere och Mias Suri från Peru

Herregud vad Facebook är bra! Och jag som har varit en sån antifacebookbrud.
Det är ju fantastiskt kul! Vilka härliga återkopplingar, glada tillrop och glada figurer! Det gör mig väldigt glad. Nu hörde jag på radion idag att Facebook kommer nedprioritera företag så de inte kommer lika högt upp i flödet.
Hoppas ni vill kolla in min sida då och då ändå!

Mera om kashmir, och jag förstår att detta kan kännas lite tråkigt om man inte har plånboken att kunna sticka i kashmir. Men då vill jag säga att –-se det som inspiration!
Man kan få drömma. Som att bläddra i modetidningar, och så dyker den perfekta kappan upp! GUD,vad snygg!!!!
…och så kostar den 45.000….kronor.
Men den ger ändå lite glädje i vardagen att få titta på, och drömma om.
Det finns lyxprodukter, och det är njutbart att titta på dom. Man kan drömma och någon gång så tar man sig kanske råd att köpa just det man verkligen vill ha.
Som i butiken i onsdags kom det in en kund som sa att ”Nu har jag väntat i 3 månader på att få sticka den tröjan!”
Men vad härligt, då vill man ju verkligen ha den.

Så alla, jag vill inte sortera bort några kunder, och vara bara dyr. För det är jag inte.
Störstadelen av mitt sortiment är normalprisklass för garn. Allt är dock bra kvalitet, och jag har inget lågpris. SandnesGarn & LANG, fantastiska garn till absolut medelpris.

Jag är en nerd vad gäller kvaliteer och är noggrann med att testa olika garn. En kund kom t.ex in och sa ”Å, varför har du inte den kvaliteen som är så härlig!?”
-Jag har haft den, stickat i den. Supermjuk och fin. Men sen tvättade jag plagget och det blev HELT PLATT!
Då åker det rätt ut igen. Jag har varit med tillräckligt länge nu för att ha en viss aning och känsla för de olika trådarna!


Min senaste utforskning och erfarenhet är nu borstad kashmir. För er som inte har läst inläggen om kashmir som råvara och är nyfiken på det kan ni läsa dessa blogginlägg för att få en bakgrund.

Cardiff Cashmere och min resa till Biella

Fakta kashmirull råvara

Den marineblåa mössan är en helt ny modell. Helt basic, men kvalitéeen….borstad 100% kashmir. Då behöver man inte mera än slätstickning.
Jag har nu stickad flera plagg detta superljuvliga garn.
Jag är hemmablind och kan ej längre beskriva det gott nog. Det är mjukt. Fin Alpakka är ganska grovt jämförelsesvis. Babyalpacka är fortfarande mjukt. Idag har jag sköljt upp den blåa luvtröjan, och igen, inte något överskottsfärg i vattnet. Tråden är glansig och så otrolig vacker. Vattnet ligger som pärlor på. Jag är heeelt fascinerad över denna getens päls….kashmirgeten.

Jag vill inte sälja grisen i säcken och man skall veta hur detta garn uppför sig innan man lägger sina sparade pengar på det.
Det är ett garn som är borstad upp. En tjock tråd i bouclé har  ruggats upp så den mjuka mjuka pälsen ligger som ett fluffigt täcke runt tråden.

När man stickar ett fluffigt garn löst, ligger fibrena friare att lossna och ett löst stickat plagg kommer släppa mera noppror än tät stickade plagg.
Så min Brushmere 2 (som är stickat på stickor 15 mm) är en tröja som behöver plockas ganska ofta. Det är den svarta här. Garnåtgång 17 nystan (á 158:-) stickat i dubbel tråd. Och jag hade ärligt talat svart ludd överallt i 2 veckor efter att den var klar. Jag hade svarta fibrer på insidan av smörpaketet! Min stol på jobbet var full av ludd. Min säng hade svarta ludd.


Mina 2 andra jackor i samma garn stickade på stickor 6 mm behöver också plockas, men på dessa kan man tydligare se att nopprorna framträder mera där man skaver. Under ärmarna t.ex. Som på den randiga svart/vita. Garnåtgång 14 nystan (á 158:-) på en storlek Medium med ca 95 cm övervidd. (töjer sig till lite över 100 cm ) Skall man göra randig behövs ett par extra nystan.
När jag har stickat dessa i enkel tråd har det inte alls släppt ludd på samma sätt som den på stickor 15 mm.


MEN en sak som jag har upptäckt är att den vita Brushmere inte alls är så fluffig som de andra färgerna. Jag har pratat med leverantören om detta nu, och den är behandlat på exakt samma sätt. Så jag frågade honom om det hade att göra med att den vita kommer från vita djur….
Alla andra färger är från djur som är från ljusbeige till bruna.
Och jag upplever de som mjukare och fluffigare.
JUST NU är vit inte så fluffig. Detta kommer undersökas. Eventuellt måste den tvättas extra innan produktion (tvätt gör ullen mjukare ju mera den tvättas) och eventuellt behöver den ruggas upp mera för att komma upp i samma fluff som de andra.

På halstuber och mössor kommer inga noppror.

Noppror betyder alltså inte att det är dålig kvalitet. Det är en naturfiber. Det är päls som är klippt av ett djur. De är kammade tillsammans och tvinnat. Pälsen kan skavas ut och lägga sig löst ovanpå, speciellt där våra armar gnider mot sidan på vår kropp. Och där vi svettas. Tänk på en babys ullsockar, som är full av noppror. Bebisar svettas genom fötterna.

MEN men men…..det finns garn med kortare och längre fibrer. Finns en alpacka för 35:- och en liknande för 55:- så får du en bättre kvalitet för 55:- . Du får mjukare/finare fiber och längre fiber som gör att ditt plagg kommer hålla sig fint mycket längre. Ju flera trådar som är spunnit ihop, ju bättre vill formen på plagget hålla sig. I garnvärlden betalar man för den råvara som nystanet faktiskt innehåller. Tro inget annat.

Mia S U R I


Heeerrregud, vilken konstig känsla det blev av detta då! Det kribblade i hela mig då banderollen till ”mitt” garn kom på mail från Peru!
Helt galet konstigt. Jag printade och klippte ut den!
Jag har godkänt banderollen idag, och jag hoppas på att få besked om när jag kan få leverans av garnet snart.
Mia SURI. Detta är en långhårig alpacka:  Av alla alpacka djur är 10% av de långhåriga, de kallas SURI.
Detta garn är 74% suri, 22% merinoull och 4% nylon. (nylon är endast tråden den är spunnit runt)
Det ger fantastiskt gosiga plagg, och är populärt även till små barn som är stickskänsliga. Man stickar det på (den ultimata sticktjockleken) 5 mm
och får då 15 m = 10 cm.
Nu när SandnesGarn slutar sälja Suri så passar jag på att säga att alla ni som har häften med modeller i Sandnes Suri.
Detta garnet passar till dessa modeller!

Detta passar också till Astrid&Mias modeller LUNGO, STREET OCH WAVES som är gratisbeskrivningar, i dessa tröjor stickas SURI tillsammans med SandnesGarn Mandarin Petit. Eller SandnesGarn Mini Alpakka om man vill ha den helt i alpacka.
Då Astrid och jag gjorde dessa tröjor var det för att få nybörjare att börja sticka. Alla skulle kunna sticka sig en fin tröja!
Beskrivningarna är bara att printa ut! Och de är superenkla att sticka.

Tanken är att jag skall försöka sälja in mitt garn till andra garnbutiker också. Så ni kan gå in till ert LYS och känna, klämma och köpa garn där.
Vi får väl se hur det går med det.


Tiden läker alla sår….och suddar bort minnen också!!!
Idag när jag gick i strålande låg vintersol …så blev jag påmind om en låt som heter Kis Günesi (vintersol) av Tarkan som alltid har gjort sig påmind varenda gång vintersolen tittar fram….år efter år sedan början på 90 talet…..den sången har tagit fram känslor och minnen när jag har lyssnat. Jag kände att jag måtte spela den när jag gick där och solen slängde verkligen långa, men inte så varma vintersolstrålar på mig.

Jag kände INGENTING!! Kis Günesi……TARKAN! Hallå!???

Jag skulle gärna fortfarande återuppleva KÄNSLAN av…vinterdagar på en turkisk semesterort. Helt utan turister. Jag är 23 år och sitter på gatan med lokalbefolkningen. Med min lilla ordbok och dricker te, på te och knaprar frön och nötter och försöker förstå vad samtalen handlar om. Vintersolen är låg, och det blir lite disigt innan den går ned i medelhavet.
Det är musik ur någon halvbra högtalare hos barberaren som har öppet även på vintern, och mini markedet bredvid. För alla andra är det semester, det är inget  som måste göras. Vi dricker te på gatan….spelar backgammon. Åker på utflykt med scooter. Hänger hemma i det enda rummet som är uppvärmd i de kalla murhusen. Ofta regnar det eller är molnigt och ca 10° som känns kallare än något i murhusen.
MEN när solen kommer! Kis Günesi…
Kis Günesi har alltid gett mig en känsla. Öde romerska ruiner, öde stränder, diset, medelhavet….

BORTA!? Känslan är väck! Och jag upptäckte det nu….

Den låten är kört nu 24 år senare. Jag lyssnade inte ens färdigt. Jag traskade vidare i skogen och funderade på annat i stället.
Men visst är det härligt hur musik kan framkalla helt specifika känslor…..

Ha en god helg! /Mia : )

Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Mönster, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.