F I R E N Z E 50/50 och nationaldagen

Jag började sticka ett FIRENZE linne i tvåfärgat. Och som flera andra säkert håller med mig om är att det är väldigt lätt att börja på flera saker samtidigt.
Jag fick inte ihop tiden för alla mina grejer, men ville ha linnet klart så jag lämnade över mina påbörjade delar till snälla @yogiingela som stickade färdigt delarna för mig.
I förra veckan fick jag tillbaka delarna. Jag fäste trådarna, monterade med maskstygn, och sydde sidorna.
I föregående blogginlägg är det länkar till både hur man syr maskstygn och även hur man kan sy för att få en fin söm.


Oftast stickar jag saker som knappt behöver några sömmar bara för att det skall vara enkelt.
Att montera är en konst, och det krävs övning för att bli mästare.
Jag tycker alla gånger att det är viktigt att PLOCKA UPP SÖMMEN IGEN! om det inte ser bra ut. Ett plagg med snygg montering är så oslagbart mycket finare.


En sned eller ojämn söm kan förstöra fina stickade stycken som man har lagt så många timmar på att sticka.
Träna på att montera. Och ge inte upp innan du är nöjd.
Jag är en person som inte äger tålamod i de flesta sammanhang. Men jag är en riktig monteringsnazi.
Fråga mig gärna om tips och hjälp!

Det finns korta, långa, smala och tjocka människor. Vi är alla olika i kroppen.
Mitt linne är ju demoex. kan man säga.

Det blev för tight…

Det skall vara vidare, och det är i mönstret svagt A-format.
Du kan beställa beskrivningen med garn för 20:- eller ladda ned det utan garn för 40:- . Om du vill börja på en gång.

Jag har 4 olika storlekar i linnet. Grejen är att det är enkelt att ändra och tillpassa ens egna behov.
Och har du svårt för det så ring mig så förklarar jag.
Denna är lite transparent också. Vill du inte ha det så går det att sticka på stickor 5 mm och få det tätare, det är bara att gå upp 2 storlekar. Behöver du ännu större är det bara att lägga upp flera maskor och följa beskrivningen i övrigt.
GÅR DET? Japp. Det gör det.

Titta t.ex på vidden på öppningen till ärmhålet. Jag har sneda axlar. Så jag brukar sticka ena sidan på mina tröjor lite högre än den andra. På detta linnet är det 2 varv extra på ena sidan. Jag vill också att ärmhålen inte skall vara för vida, men alla har olika behov om man behöver 18-20-22 cm öppning på höjden. När man stickar är detta också möjligt att prova under tiden och man maskar av när det passar just dig.

Ryggen är stickat i dubbel tråd. En silver och en guld. Detta metallgarnet är en stickad tråd.
Knyt alltid en knut på lösa ändar som hänger. Annars kommer hela tråden att löpa upp.
Det är inget problem att montera även om knuten finns på tråden.
På denna bilden ser ni tydligt hur den blev för tight och smiter åt på ryggen. Det var som sagt inte meningen…
Detta garnet drog ihop sig ganska mycket, så det behöver en sticka tjockare för att bli lite lösare. Det står i beskrivningen.


Detta linnet kan man sticka med två olika färger i Tynn Line också, om man inte gillar metallen.

Eller om man vill ha färgad metallgarn så har jag det också. Jag tycker ju de svarta metallgarnena är riktigt läckra och sticker inte alls ut.
Kolla på de färgade här.

Jag är nöjd med linnet i övrigt. Jag gillar idéen, och jag tycker det är fint med kontrasterna. Jag funderade först på att ha framsidan i terracotta och baksidan i antracit. Men tycker att kontrasten i olika garn lyfter linnet ännu ett hack.
Hur var det med jantelagen? Jag skiter i den, och det borde du göra med!

Nu har senaste häftet 1710 från SandnesGarn kommit in. Kolla på det här! Massor av fina småprojekt för semestern!!

…detta är det största projektet i häftet. En virkad matta i Mandarin Grande. Så fin!

Jag råkade flyttade påsarna med Mandarin Petit i min lagerhylla igår. Och hur slutade det då?

Sånn gick det….projekt nummer 18 liksom. Typ! Jag måtte bara få ihop dessa färgerna…

Grattis Sverige! På nationaldagen!

Jag vet att denna dagen för väldigt många i detta landet är en lite förvirrat dag. Hur skall man fira? Skall man fira?
Varför fira? Eller skall man bara passa på att få en ledig skön slappadag eller kanske passa på att ta tag i trädgården?
Själv skulle jag absolut inte våga att starta min trimmer på en dag som denna. Jag kan däremot gräva lite, som inte stör någon annan.

Ja, varför gör norrmännen som dom gör på sin nationaldag? Vad gör de egentligen?
Jag kan avslöja att det är lite som midsommarafton i Sverige. ALLA klär upp sig, ALLA måste ut. Istället för att dansa runt majstången, så går de i tåg och viftar med flaggor. Annars,….ganska likt faktiskt.

Jag är halvnorsk/halvfinsk och har bott i Sverige de sista 19 åren.
Jag har aldrig varit en 17:e maj firare….och jag tycker Norge har gått till överdrift.
Det känns som att man hela tiden måste överträffa sig själv, och från bara firandet har det nu övergått till folkdräktshets. Ni i Sverige tycker det är jättefint att se alla fina norrmän i sina folkdräkter.
Mitt intryck är:  ”bättre än grannen” symptom. Vem har finast bil? Vem har den finaste folkdräkten?
Vem har det vackraste bandet till just den dräkten? ”Nä, men har du sett va fult det var med det bandet!?”
”VAAA? hon har ju inte ens släkt i Hordaland, HUR kan hon ha den dräkten?”
Ja. Detta speglar även ekonomin. Det blir, om det inte redan är en klassfråga….tror jag. Men visst är det bra att fira! Så länge man inte glömmer varför man firar!

Jag måste berätta vad jag läste om unionsupplösningen i en bok från min egen lilla hemby. Det var folkomröstning om Norge skulle bli självständigt och frigöra sig från Sverige. I byn bodde en svensk man.
När de kollade upp resultatet stod det JA på alla lappar förutom ÈN…..gissa om den svenska mannen fick genomgå. Utan att det stod hans namn på lappen så tog alla det för givet att det var han som röstat emot, och de kastade ägg på hans hus och frös ut honom så han var tvungen att flytta därifrån! Man kan ju förstå glädjen sen när man fick bestämma själv!

Jag tycker att Skandinavien är bland de mest priviligerade länderna i världen. Jag är så otroligt glad för att jag blev född här, och har utan ansträngning haft en trygg vardag i hela mitt liv. Inget krig (i vår tid) , skolor, sjukvård, reglerade arbetstider. Bra klimat. Vi har pass som vi kan resa med i hela världen. Vi är välkomna och uppskattade överallt. Det är lätt att våga att få barn här.

6:e juni! Förtjänar en tanke och lite firande till vilket fint och bra land Sverige är!!! (bättre än Norge också!)
Fira Sverige litegrann.
FLAGGA!!! Jag ser inte en enda flagga från mitt hem. Det är tråkigt. Jag skulle verkligen vilja se svenska flaggor.
Jag har inte mina barn idag. De hade måttet sjunga alla vers i ”du gamla du fria” för mig om de hade varit här.
Det är sant. Kanske skönt för dom att slippa.

HEJA SVERIGE!!!! Tack för att jag får bo här med er! Kram, Mia : )
…men lagom är inte bäst.

Det här inlägget postades i Nya garn & häften, Okategoriserade, Sandnes och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.