Kashmir folklore

Så var den klar…..mitt mest exklusiva projekt någonsin. Jag plockade med mig lite kashmirnystan i goda mustiga färger som jag ville kombinera. Jag ville ha med en kidsilk för att kunna skapa lite ”tweedad” effekt på olika sätt i ränderna.
Sen kom jag på att jag skall nog ha lite guld i detta också.

Det har varit en otroligt tillfredställande stickning, för att den är helt grymt fantastisk att sticka i kvaliteteten: en tråd kashmir och en tråd kidsilk på stickor 5. Och tänk att en tröja i dubbel tråd kan väga så lite som 290 gram! Helt galet lätt!!!
(vilket betyder att om den skulle vara enfärgat skulle det gå 8 nystan kashmir och 4 nystan kidsilk, …på håret då. Men säg 9 + 5 nystan)

Och just att få leka med färgerna…..jag tycker ju det är så roligt. Och det är en tröja stickat helt och hållet till mig själv.

En sån här tröja blir ingen storsäljare. Jag kunde säkert ha sålt massor av beskrivningen utan garnet, men det vill jag inte.
Då ropar konstnären i mitt huvud att det får jag inte göra!!!!

Så det är denna (för ca 2000:-)  eller kopiera så gott det går om man är sugen.  Jag kan gå med på att plocka ihop en liknande i SandnesGarn Alpakka. (då blir det kanske ca 1000:- istället, men färgerna kommer inte att bli lika)
Jag har inte renskrivit beskrivningen ännu, men den blir klar på studs om någon frågar.

Jag kommer att lägga upp mera beskrivningar som nedladdningsbara framöver! Jag skall bli mera generös på det, men vissa saker säger jag nej på.

Jag fick en plötslig inbjudan till ”damenes afton” i förra veckan. Av min svägerska som är chef för Stötvig Hotel i Larkollen i Norge.
Så i helgen tog jag mig lite ledigt. Jag åkte till Norge i torsdags. Pratade in meddelande på telefonsvararen och lämnade faktisk datorn på jobbet! Jag skulle vara FRI.
Och det var bra. Lustigt att när jag kom tillbaks så kändes det ju som att jag hade haft ledigt jättelänge! Vilken SEMESTER!

Jag åkte hem till mamma i torsdags och tog med mig ett par nystan av den nya färgen LOTO i kashmir. På fredag morgon vaknade jag tidigt….la upp maskor med dubbel tråd…..2 rm, 2 am…..rutmönster!
Ja, jag har ju ritat en mössa i mitt pass en gång jag var på en semester och var inne i en svindyr märkesbutik och såg en riktigt fin mössa! Kashmir var den också. Jag har förresten inte sett en enda mössa i kashmir ute i affärer för under 750:- (bara som en referens till priset på garnet)

Jag blir påmind om mössan varenda gång jag reser. Jag kopierar inte såklart. Men jag snor grundidéen.
Stickade på, åt frokost, stickade, drack kaffe, stickade. Och vid 10.30 var mössan klar!
Min syster tycker den skall heta ”frukostmössan”…jag vet inte helt. Jag tänker något som beskriver att den är rutig. Men square har jag ju redan på två mössor. Det är redan tillräckligt förvirrande!

Här fotade jag den direkt efter att den var av stickorna. Och vet ni efter att man sköljer upp den stickade kashmiren så FÖRVANDLAS hela ytan och får det duniga supermjuka finfina fluffet. Vet inte hur jag skall beskriva det, det måste upplevas!
Så helt klart. JA, tvätta/skölj plaggen innan ni använder dom!

Mössa klar, och jag drog med min kompis till Stötvig Hotell.

Suite med havsutsikt (fördelar man får när man är i släkt)
Lyssna på lite föredrag, äta goda kakor, ost, vin och prosecco.  Till middag var det världens lyxbuffe med mycket mat från havet!
Läckert upplagt på en gigantisk buffé.
För länge sedan i mitt liv så reagerade min kropp med att kräkas om jag åt musslor och drack alkohol i kombination. Jag har inte märkt av detta de sista åren. Men DET skulle jag få nu. Jeeeesus………

Lite innan 23 hade jag smuttat lite på en Margarita…..och BHAM! Min mage……åhhh jag mådde illa.
”Jag går på toaletten” sa jag till min väninna. Vi satt på samma bord som min syster och hennes kompisar.
Jag gick rätt upp på rummet. La mig på sängen och kramade en av alla kuddar i dubbeltsängen. Fick smsat ned till min vänninna att jag ligger i sängen! Hon kom upp. Hon la sig och vi släckte ljuset.

Jag försökte hitta någon bra stilling där jag minst kände att jag ville kräkas. Hon somnade bredvid mig, och jag lyssnade på min upprörde mage.
Det knackade på dörren.
Jag låg helt still. Kunde inte röra mig, för jag mådde så illa. Äh, det var säkert min syster. Jag öppnar inte.
Det knackar igen.  Neeej, jag kan inte röra mig! Gå bort! Jag orkade inte ens ropa.

Jag hörde nyckel i dörren och blev helt chockad!!! What!? Någon kommer IN i mörkret? Ganska många frågetecken som flyger igenom huvudet på en sekund då. Jag har bott på 2-stjärnigt i inte de bästa kvarteren i Istanbul där vi bommade dörrhandtaget med stol från insidan. DÄR kan det hända. Inte här hemma! På ett fint hotell!
DET KOMMER NÅGON IN I MITT RUM OCH JAG LIGGER I SÄNGEN!!!!!

”Hallo!?…. Jeg kommer med Cola. Jeg fick höre at du kjente deg dårlig”
sa en mansröst med utländsk påbrå.
Och en kille kommer helt fram till mig på sängkanten och ger mig en flaska iskall cola!

Jag var som ett frågetecken. HUR i hela??? Är det min svägerska? Eller min syster???
”det er fra Grethe i receptionen”  Han gick fort ut igen.
….jag fick energi nog att iallafall ropa att ”det är FANTASTISK bra service här!! Det måste jag säga!”

…Jag skall inte säga mera om den natten. Bilden med colan tog jag inte på natten, utan på morgonen då jag vaknade till denna utsikten och mådde mycket mycket bättre.

Frukostmössan….skall också renskrivas. Den blir i barn/dam och herrstorlek. Det är dubbel tråd kashmir.
Barn 2 nystan. Dam och herr 3 nystan. Den kan lika väl stickas i slätstickning om man inte vill ha rutorna.
Hade säkert varit tuff i en antracit och en beige tråd…..tweedad färg.

Idag är butiken öppen igen. Varje onsdag från 14.00-18.00 är det nu. Det är på prov så gillar ni det, så sprid det till era vänner.

Knitalongnaas…..12/11. Det prestigelösa stickkaféet där vi skall ha det så supermysigt med kaffe, kakor, hantverksdagar, guidad vandring….middag…Nu finns det 15 platser kvar. Någon som känner att de vill komma så är det fortfarande plats!
Det är bara att höra av sig.
Jag kommer inte att ta med något att sälja där. Men eftersom någon frågade så kommer jag att vara i butiken på lördag morgon mellan 9 och 11.
Meddela om ni vill komma hit då. Detta gäller BARA de som är med på knitalongnaas.

På knitalongnaas tar jag nog med en hög med modeller som ni kan få se och prova. Eventuellt kanske gamla modeller att köpa. Annars kommer jag att vara en av er alla! Och ha trevligt tillsammans!

Ha en fin dag hör ni!  Nu skall jag packa lite ordrar! : ) …och ta en kopp kaffe….

Det här inlägget postades i Nya garn & häften, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kashmir folklore

 1. Kattis skriver:

  Vilken underbart lyxig och härlig tröja!

  • admin skriver:

   Tusen tack!!! : ) Nu är Pillpi på väg hit. Den kommer kosta 71:- / 50 gram. Jag lägger upp den så fort jag hinner sen.

 2. Ninnie skriver:

  Hej!
  Vilken kidsilk är det du kombinerat med cashmiren i folkloretröjan?
  undrar
  Ninnie
  …som vill göra en mössa med en kvarvarande cashmir och en annan tråd med stickor 5.

Kommentarer inaktiverade.