Sticka i kashmir

Det är flera och flera som upptäcker kashmiren, och efter mässorna i höst är det många som klappade min ’miascashmereone’ som har provat garnet. Kashmirull kommer från en get som bor i indre Mongoliet och bergsområdena i Kina. Den har den finaste underullen av alla djur och när den klipps så får man  bara 150 gram av den finaste ullen från varje get. 1 gång per år klipps den.

När man känner på en liten boll med ren kashmirull så känns det som att man har fingrarna i gelé. Ganska skumt.
Från ett vanligt får får man ca 1 kilo ull 2 gånger per år. 13 gånger mera!

Jag fick låna denna koftan som Frida har stickat. Den är stickat av 11,5 nystan kashmir…den väger då 290 gram!
Beskrivningen är ett DROPSmönster  i Karisma. (Modell nr: 121-29)

Min Kashmir är 100% av den finaste kashmiren. Den är förädlad i Biella i Italien av en firma som heter Cardiff. Klicka på länken för att läsa om deras produktion.
Jag köper garnet direkt från fabrik utan mellanhänder och har ett riktigt lågt pris på den, hade jag köpt den med mellanled skulle den kosta dubbelt så mycket! Så -ja, det kostar, men jag har ett bra pris. En tröja ligger på ca 1.500:- . Skall du köpa en i motsvarande kvalitet i konfektion kostar den ca 4.000:-

Det står ingen stickfasthet på nystat. Det är 6/28 på fackspråk. Man kan sticka den på stickor 3,5 – 4,5 och man hittar stickfasthet från 20-24 beroende på vilka stickor man använder.
Jag får 22 m = 10 cm på stickor 4 mm.
Så det går fint att hitta standardstickbeskrivningar att använda garnet till.

Nopprar det? När den är ny så luddar de kortesta fibrena ihop sig och lägger sig speciellt där det skaver. Som under ärmarna och i sidorna. Man skall försiktigt dra bort dom med fingrarna, och med tiden vill det avta. Jag har även hört att en kashmirtöja blir ännu mjukare med tiden, hur nå det kan vara möjligt!?
Använd aldrig noppmaskin på en kashmirtröja. Du kan riva upp mera fibrer och det vill fortsätta att noppra.
Hur tvättar man den? Vågar man?
Jag tvättar på ullprogram i maskin på 30°. Ulltvättmedel som flytande Y3. Inget sköljmedel! ALDRIG sköljmedel på stickade plagg. Lägg plant att torka.

Detta är en collage från Instagram med bilder på mina kashmirmössor. Den med knapparna är den mest populära. Den sitter ganska löst och klämmer inte åt runt pannan, det är ganska smickrande för de flesta. Nu finns inte just de knapparna kvar, men man kan hitta andra fina knappar om man vill pimpa sin mössa. En kashmirmössa väger ca 30 gram. Tyvärr räcker det inte med ett 25 grams nysta till en vuxen, men man har ganska mycket kvar på nysta nummer 2.
Vad skall man göra med resten???

Jag har gjort några små dekorativa pulsvärmare. Kombinerar man med lite annat garn som jag har gjort här så får man ett par pulsvärmare av resten av garnet från mössan. Klickar du på bilden av pulsvärmaren så kommer du till gratis beskrivning på dessa. Jag har gjort dom i 3 varianter.
Dessa pulsvärmare är superenkla att sticka, och man kan göra massor av roliga varianter med effektgarn uppe på det slätstickade partiet.
(ROWAN kidsilk haze eclipse har jag på dessa) Och silverpärlorna är sytt på sedan.

Jag visar även upp en bild på min ’miaskashmereone’ för er som har hittat min blogg efter att jag la ut den.

Denna tröjan blev till på ett lite roligt sätt. Jag var på semester i Italien i somras. Jag stickade en klänning på stickor 4,5 mm. Och som reserv hade jag med en virkning med kashmirgarn. Det skulle bli en kofta. Klänningen blev klar, men det gick bara inte att fortsätta på den virkade koftan. Så jag repade upp! Det var ganska mycket!
Stickorna på mitt nya projekt fick bli 4,5 mm.
Hade inte så mycket att välja i då. Spanade på lite sticktekniker och blev nyfiken på denna nätpatenten. Så jag började på det ena stycket på denna tröjan där nede vid poolen i Italien.
Sedan kom jag hem och garnet tog slut. Nytt färgbad mitt på ryggen!!!
Men tröjan blev bra! Jag använder den mycket.
Jag har gjort ett eget blogginlägg för denna tröjan, som du kan läsa om här och se flera bilder.

Jag har precis fått en ny leverans med kashmir från Italien nu, och så kom 2 lådor med svart bort. Marco ringde mig från Italien då jag gick i skogen med hunden. ”HellooooMiiiia, haw aRe you?” Mm, engelsk med italiensk accent, väldigt roligt att lyssna på.
Han undrade om vi hade det kallt här. Jag sa att det är ungefär 10°. Det tyckte han var väldigt konstigt, för det hade de där också.
Han hoppades på att vi skulle få det kallare så man kunde använda kashmir. Då hade jag på mig kashmirtröja, en tub i kashmir och kashmirmössa! : )
Ingen problem sa jag, kashmir går att använda i 10° !

Okej, man kokar över ibland men det är av annan orsak. Haha! Jag är så naiv i mitt bloggande. Tar liksom inte in räckvidden av mina ord.
Igår kom en journalist från lokaltidningen till mig. Hon skulle göra ett reportage om garnaffärarna i kommunen och började fråga saker.
Det kom fram att hon hade sett ett par ärmvärmare. Ja, just det! Sa jag.
”-Men de var litt varma att ha på !?” sa hon.
Öhh! …oj…shit….!?    hmm…..blev lite fundersam där.  ”Ja, hahah! Det blev dom!” (skall hon skriva i lokaltidningen att jag har kommit i klimakteriet?)
Vel, det spelar ju ingen roll, min blogg är ju öppen för hela världen. Men jag känner ju att jag bara pratar med er andra tjejer och kvinnor. Andra stickerskor. Ni förstår ju! Ingen andra skall ju läsa detta. Naivt, ja.
Tror förövrigt inte att hon kommer att skriva det. Men jag kände mig lite påkommen där!

Äsch, skit idet. Det är väl skönt att höra att andra också kokar över och fäktas på natten. Svettas i pannan och gillar koftor mer och mer.
Fick ett tips av min syster att man bara kan dra upp ärmarna på tröjan så man kyler ned underärmarna. Det funkar!

Ha en fin kväll! //Mia

Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sticka i kashmir

Kommentarer inaktiverade.