STICKTIPS mias cashmereONE

Här är tips på vad du kan tänka på när du stickar min tröja ’mias cashmereONE’.
Det är en tröja som kostar ganska mycket (från 1400:- till  1550:-)  att sticka om man väljer att göra den i kashmir, och då vill jag att du blir nöjd med resultatet. Sen blir denna bra att sticka i 100% alpacka också, då ligger den på ca 770:-
Alla har olika formar på sin kropp och man får tänka på om det är en modell man trivs i. Tycker du att den är för kort eller för vid men ändå gillar den så är det en enkel tröja att ändra på.

STICKTIPS 1:
HUR LÅNGT SKALL JAG STICKA NÄTPATENT INNAN RESÅR OM JAG BEHÖVER EN VIDARE ÄRM?

Mät din överarm på det bredaste. T.ex 30 cm.
Dela detta tal på 2 = 15 cm. Lägg på 1 cm till söm = 16 cm.
Resåren längst upp är ca 5 cm.  16 minus 5 = 11 cm.
Önskar du 30 cm öppning för ärm skall du sticka 11 cm nätpatent efter sista ökning. Du kommer då även att plocka upp flera maskor runt ärmhålet och det kommer att gå åt ett extra nysta garn till ärmarna.

STICKTIPS 2:
JAG TYCKER DEN ÄR FÖR VID/SMAL. HUR GÖR JAG DEN MINDRE/STÖRRE?
Övervidd på tröja efter tvätt är 120 cm.
Fram/bakstycket är raka upp till ärmhålet, och nätpatentmönstret skall ha ett jämnt antal maskor. 18 m = 10 cm.
Vilket betyder att om du tar bort 18 maskor på varje stycke vill tröjan bli 20 cm smalare. Tar du bort 10 maskor på varje stycke vill den bli ca 10 cm smalare.
Ökar du 18 maskor på varje stycke vill den bli 20 cm vidare. Ökar du 10 maskor på varje stycke vill den bli ca 10 cm vidare.

STICKTIPS 3:
JAG TYCKER DEN ÄR FÖR KORT!
Fram/bakstycket är 2 raka stycken upp till ärmhålet. Det går fint att sticka på på längden. Beräkna 1 extra nysta (ca 100 meter garn) per 10 cm längd per stycke. Önskar du att förlänga både fram och bakstycket med 10 cm behöver du 2 extra nystan.

STICKTIPS 4:
JAG TROR INTE JAG KLARAR AV SIDORNA!

Du behöver inte sticka resåren i sidorna. Vill du ha den öppen, men tycker det är svårt med resåren kan du virka ett par varv med fastmaskor istället. Du kan sy ihop så mycket du önskar och låta resten var öppet. Man kan virka små öglor längs med framsidans kanter och sy fast små knappar i kanten på bakstycket. Kashmiren tål inga större knappar då garnet är för lätt och även för skört för tyngden.
Du kan också sticka fram och bakstycket lika långt och sy ihop tröjan som vanligt i sidorna.

Skall jag välja kashmir eller alpacka?
Alpacka är en fin kvalitet med fin mjukhet och fint fall. Det är ganska hållbart och håller sig fint även vid ganska tuff användning.
För en mera praktisk tröja kan du välja SandnesGarns Alpakka.

Kashmir väger hälften så mycket som alpacka. Fram/bakstycket i kashmir väger 250 gram och stickar man den i alpacka kommer den väga 500 gram.
Kashmiren är den mest exklusiva fibern du kan få tag på.  Den är superdupermjuk och är skön att ha direkt på huden. En kashmirtröja är ett lyxplagg och det tål inte lika mycket slitage som alpacka.

Blanda?
Jag har stickat fram/bakstycket i kashmir. (10 nystan i min storlek). Och med ärmar i SandnesGarns Alpakka för att få mera slitstarka ärmar (2 nystan) .
Väljer man att ändra i längd/bredd själv så kan jag inte veta exakt garnåtgång. Det är oftast nyansskillnader på färgbaden i kashmiren. Det är ett ”levande” garn och varje infärgning kan skiljas lite från varandra. Jag tar därför inte tillbaka överblivna nystan i kashmir.
Ni ser på bilden här ovan att jag har bytt färgbad mitt på ryggen!

Här har jag fotat en hel hög med garn. De runda är kashmiren och de andra Sandnes Alpakka. Jag har valt färger där jag har hittat färger som jag tycker kan fungera ihop i de två olika kvaliteerna. Ni får självklart fråga på andra färgkombinationer också.

Att sticka nätpatent. Såhär kan du prova med ett garn du har hemma:

Man skall ha ett jämnt antal maskor.
Varv 1: (avigsidan) 1 km, * lyft 1 am löst av avigt med ett omslag, 1 rm * upprepa * – * och sluta med en km.
Varv 2: 1 km, * 2 rm, lyft omslaget från föregående varv löst av avigt (garnet ligger bakom omslaget) *.
Upprepa * – * och avsluta med en km.
Varv 3: 1 km, * sticka den följande m rät tillsammans med omslaget, 1 am löst av med omslag*  Upprepa * – * och avsluta med en km.
Varv 4: 1 km, 1 rm * lyft omslaget från föregående varv löst av avigt med garnet bakom omslaget, 2 rm * Upprepa från * – *. Lyft omslaget löst av avigt, 1 rm, 1 km.
Varv 5: 1 km, * 1 avig löst av med omslag, sticka nästa m och omslaget rät tillsammans* Upprepa från * – * . Avsluta med en km.
Upprepa varv 2 – 5.

Det närmaste året kommer jag bara att sälja mönstret med garn SandnesGarns Alpakka eller Cardiff kashmir. Om jag släpper mönstret löst senare kan hända.

Ha en fin dag, och det är bara att fråga om jag har glömt något!  /Mia


Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Sticktips och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till STICKTIPS mias cashmereONE

Kommentarer inaktiverade.