Mina 3 favoritmössor och kashmirinfo

Square kashmir. Klicka på bilden för att komma till sidan med gratis beskrivning på denna mössa. 100% kashmir.

Kashmir…låter fint. Och det är fint. Kashmir är den finaste och dyraste naturfibern man kan få tag på. (Bli inte provocerad av detta nu. Jag försöker bara skriva fakta.)

Men som med allt annat så får man vad man betalar för och det fins bättre och sämre kvalitet även i denna fiber. Skall du köpa kashmir i konfektion skall den komma från Italien eller Scotland om det skall vara riktigt bra. Made in China som många klädmärken har nu är inte kläder i den finare kashmiren. Det säger sig själv. Och har du en sådan konfektionkashmirtröja som är från Kina och tycker den är mjuk, så visst. Men det finns ännu mjukare. Jag känner en kille som jobbar för en av de största alpackaproducenterna i Peru och kommer det en grossist som prutar på priset på en viss kvalitet så åker det med grövre kvalitet i nystat/råvaran. Så är det bara, det handlar om råvaruhandel. Det kan se likt ut för oss, men man får det man betalar för.

MEN man måste ju inte alltid köpa det allra finaste, absolut inte. Ganska bra kan vara väldigt bra för sitt ändamål!

Men om vi pratar kashmir igen då.  Skall man väl lägga pengar på kashmir som är så hutlöst dyrt, då är det allt eller inget tycker jag. Annars kan man välja något annat.
Jag har kashmir i butiken. Jag köper den direkt från fabrik i Italien. Jag letade reda på detta garnet på mässan i Köln, bland all kinesiskt kashmir hittade jag tillslut Marco/Cardiff  Cashmere från Biella i Italien. De producerar kashmir till massor av textilproducenter och ett klädmärke kan t.ex komma till dom och begära en speciell färg och tjocklek på tyg i kashmir, så fixar dom det. De har en industrifärgkarta som ser ut som när vi går in i en färgaffär för att köpa målarfärg! Otroligt coolt. Nystanen för handstickning ligger på 25 grams nystan som är ca 112 meter. Dvs. att den väger hälften så mycket som vanlig ull. Behöver du 500 gram ullgarn, så räcker det med 250 gram kashmir. Det är väldigt lätt och luftigt.

Det ser inte speciellt ut alls. Ingen (eller kanske några kan) kan se att din stickade tröja faktisk är kashmir. Den ser inte superduper exklusiv ut, men det känns. Den är fantastisk mjuk. När jag kramar ospunnet kashmirull mellan fingrarna så är det lite känslan av ”jelly”. …nästan äckligt mjukt.
Vanlig ull ligger på ca 600:-/kilo. Fin kashmir ligger på ca 5.900:-/kilo.
När man klipper kashmirgeten så får man bara 150 gram av den finaste ullen från varje get. Nu nerdar jag in helt fullständigt känner jag. Men jag gillar också kashmiren så mycket. Jag har haft den i butiken i över ett år nu, men jag har fortfarande inte klarat av att välja en tröjmodell att sticka i detta fantastiska garn. Min mamma har stickat en som jag tänkte jag skulle låna och fota för att visa. NU precis har jag faktiskt hittat en virkad kofta som jag har börjat virka i kashmir.

Men först och främst säljer jag kashmir till mössor. Lite halsdukar/tuber, men helt klart mössor!

Till en mössa behöver man 2 nystan, så det går på 256:-. Det är okej tycker jag. Denna mössan är stickat i SandnesAlpakka faktiskt Superfin kvalitet och garnkostnad 106:-). Men jag har den samma mössan i både grå och grön kashmir. Med och utan tofs. Det är samma stickfasthet på kashmiren som på SandnesAlpakka. Denna mössan kan du också printa ut gratis beskrivning på. Klicka på bilden!
Och många gillar mössorna! De är ganska vida, och kashmiren töjer sig. Gillar du tighta mössor så är en tunn gummiresår ett måste i resåren på mössan. Och då kan man även sticka en lite bredare resår för att ha den gott och tight runt pannan.
Jag älskar lösa mössor, och när jag använder dessa mössor så känner jag inte ens att jag har något på huvudet för en mössa väger ca 30 gram!

Denna ligger inte som gratis pdf att printa ut, men man får beskrivningen gratis om man köper 2 nystan kashmir. Den heter ”baggy mössa” , och den är lite baggy. Vill man ha mera baggy med mera häng kan man sticka efter ‘snö’ mössan. Du ser dom alla om du klickar på bilden.

Gillar du inte dessa speciellt mycket så fins det flera andra modeller att printa ut gratis beskrivningar på. Klicka på denna länken så kommer du till sidan i webbshoppen med mina gratis mössbeskrivningar.

Jaja, kära vänner. Nu ligger butiken på Blocket. Igår kom en 4:e intressent och jag hoppas bara på att butiken kommer att fortsätta finnas på torget. Jag kommer att ”stänga” in mig med mitt lager, kamera och dator i Floda den 1:a juni. Jag ser mycket fram emot att få mera tid att garn-nerda här på bloggen. Och som sagt. Kommentera gärna inlägg på garn Ni har provat eller har en åsikt om, så andra kan få ta del av dina erfarenheter också!

Ha en god torsdag och god helg!

Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Mönster, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.