Sticka mössa på rundsticka/strumpstickor

Jag tycker att det har kommit en ny våg i höst av nya stickare. Det är jätteroligt, och vi får endel frågor angående garn/teknik,…det är mycket man skall lära sig. Stickor, längd, tjocklek, stickfasthet etc.

Jag skall ta upp en sak som jag tror flera nybörjare helt säkert undrar över, och vi fick en fråga om HUR man stickar en mössa på rundstickor. Och varför skall man ha strumpstickor också? Hur många strumpstickor använder man?
Kajsa är en otroligt begåvad tjej på att svara bra på mail, så här är hennes svar:

SandnesGarn är ju ett norskt företag, och norrmän stickar ALLT på rundstickor så långt det går.
Så i deras mönster står det ofta både rundstickor och strumpstuckor. Då är det tänkt att man börjar med rundstickan. Lägger upp maskor, stickar upp till att du ska börja att minska för kullen. Egentligen så märker man när man behöver byta till strumpsticka. För när du börjar minska på maskantalet, så kommer det bli väldigt svårt att fortsätta med rundstickan, slangen kommer vara för lång, och det kommer bli trögt att få maskorna att räcka runt.
Då byter du till strumpstickor! Strumpstickor säljs alltid i ett set om 5, så det är 5 små stickor, 20 cm långa.. Du delar maskantalet på 4, delar upp på 4 stickor. Den femte stickan då, den använder du och stickar med. På så vis kan du sticka en hur liten cirkel som helst.
Du kan givetvis sticka hela mössan på enbart strumpstickor, men däremot du kan inte sticka hela mössan på rundsticka 40 cm… just för att det kommer vara för få maskor att räcka runt slangen till slut… Hänger du med?
Man kan både sticka runt och fram och tillbaka på rundstickor. Jag stickar allt på rundsticka, oavsett om det är runt eller fram och tillbaka. I Sandnes mönster står alltid vilket. ”Lägg upp x maskor på rundsticka nr 3. Sticka runt” / ”Lägg upp x maskor på rundsticka 3. Sticka fram och tillbaka
Fördelen med att sticka på rundstickor, oavsett hur du ska sticka, är att det är ergonomiskt. Tyngden är alltid centrerad i knät, istället för att den flyttas från sida till sida, och tär på dina armar. Rundstickor är heller inte ivägen, du kan tänka dig att sitta i en fotölj och försöka sticka med två långa raka stickor… det går helt enkelt inte!
Bra att veta är också att du kan flyga med rundstickor!

JA, otroligt pedagogiskt och bra svar, eller hur!?
Och alla Ni nybörjare…fortsätt att fråga oss! Vi vill gärna hjälpa er att komma igång!

Ha en god måndag kväll!
Mia

Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Sticktips och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.