Att äga en garnbutik

God lördag morgon!
Plötsligt kände jag att jag skall skriva mycket text idag. Några av er tycker kanske det är intressant att veta hur det är att ha en egen garnbutik?
Det är ju många stickare och garnälskares drömjobb, och vi får ofta höra av kunder att ”ÅÅÅ, vad roligt det måste vara att få jobba här!”

Och ja, det är det!
Det är fantastiskt och kanske något som man inte längre är riktigt medveten om. Men att få gå runt bland massa färg hela dagarna är härligt.
Färg färg färg överallt! Och goda mjuka härliga nystan!


(förutom akrylen som ligger lagrad i en låda, och som man också är tvungen att hålla ordning på. Man kan inte älska allt….men nästan!
Akrylen upptar även typ 5 meter lagerhyllor!

Tänk att kunna sitta och sticka hela dagen!?

FEL. Vi stickar aldrig i butiken, (att äga en garnbutik är inget avkopplande mysjobb!). För alla garn och färgerna i hyllorna måste hållas i ordning hela tiden!
Så vi går och går… och plockar och plockar… hela dagarna!
Och i snitt har vi mellan 40 och 50 kunder inne var dag mellan 11 och 18.
I  förrgår trodde jag att det skulle vara lugnt…, så Kajsa skulle komma in 13.00.
Oh, my God!!! Mellan 11 och 13 hade jag 32 kunder själv!
Det är mindre än 4 minuter per kund i snitt! Då Kajsa kom kändes det som att jag hade gått igenom en storm.
Det är också klurigt. I går mellan 11 och 13 hade jag kanske 10 kunder! Man vet aldrig!!!

När man är själv kan man inte inte hålla ordning på lager, hyllor, nystan och färger på arbetstid…

-och webbshop tas om hand mellan kunder eller efter stängningstid. Om inte Malin jobbar då! Då fixar hon webbshoppen och jag får tid att göra annat! Pappersarbete finns ju också. Kvitton, fakturor, listor från internettbetalningar, listor från fakturabetalningar, fel i papper som måste undersökas, beställa varor, packa upp varor….lådor lådor lådor…handla kontorsmateriel
-ÄTA!
Sammanställa statistik varje månad. Hålla ordning i webbshoppen. DET skulle också kunna vara en 100% tjänst.

Hyllorna såg ut som ett ras klockan 13, det är bara att försöka plocka tillbaka när det finns en lucka i kundflödet.

Om Ni tänker er garnnystan med ett butikspris för ca 1.000.000 kronor….nej, inte hundratusen. EN MILJON KRONOR!
ca 60 sorter…..med fulla färgkartor….och så skall alla färger tillbaks i hyllan….och det måste beställas ny röd, när röd Smart börjar ta slut.
Står man själv i butiken så faller allt det som inte handlar om att  ta hand om kunderna i butiken. Det får man ta sen.
SÅ precis är det att ha en egen garnbutik!
Jätteroligt, om man gillar att  ha häcken full, och vakna 06.00 en morgon för att komma på att det var deadline för en annons just den dagen! Och fortsätta sedan att jobba fram till 19.00 på kvällen, och på det så sätter man sig och kopplar av med lite stickning i soffan på kvällen!
De 2 första åren var dessutom hjärnan fullt upptagen med att tänka butik hela dygnet (man blir smal av så mycket hjärnverksamhet!)
Nu har jag lärt mig att koppla av. Och när jag är ledig, som idag. Så litar jag fullständig på att Kajsa fixar butiken själv.
Vi måste ta ett kvällspass för att få lite ordning sedan.

Å vad mycket Ni har att göra…tycker folk. Ja, det är jättemycket, och ändå har jag en riktig usel timmlön.

Men jag har världens bästa jobb!  Det är fantastiskt roligt att vi nästan varje dag får komplimanger om vår butik, vår service, våra garn, vår hjälp och mycket mycket mera. I går ringde en medelålders kvinna från Småland, och hon tyckte det var så roligt att kunna få handla hos oss, för när hon var liten hade hon följt med sin mamma och mormor till GarnTua i Alingsås!
Altså ”gammelmormor” har handlat på GarnTua i sin ungdom!
Det är jätteroligt!  Vi får så mycket feedback! Det kom en kvinna från Mölndal hela vägen till Alingsås enbart för att handla strumpgarn hos oss!
Vi har mellan 3 och 400 läsare på bloggen varje dag, och jag tycker det är jättekul att få inspirera andra.
Kul att 50% av läsarna är återkommande! Tack för det!!!

Någon frågade en gång om vi får ”låna” garnena. Att vi betalar när vi har sålt det, eller om vi kan lämna tillbaks.
Och nej, så är det inte. Allt garn i hyllorna är mina ”sparpengar” (lånade av banken). Jag köper in, och jag MÅSTE sälja det, så då kan man tänka sig varför olika butiker väljer olika garn. Jag väljer de garnena som jag tror att jag kan sälja vidare.
Det finns massor av fina garn, speciella, och udda garn från små fina spinnerier. Dyra garn, billiga garn, dåliga garn, garn från alla länder, leverantörer, spinnerier…hur mycket som helst!
Men tänk er själva om Ni skall lägga 10.000 på én enda garnsort! (man måste ju ha många färger!) Då måste det ju säljas också!
Och jag har gått på så många nitar!!!! Å, vad jag skulle kunna ramsa opp garnsorter som jag bara har fallit för,….och ”ingen” annan.
Då är det bara att dumpa, och prova något nytt. Det lustiga då är att folk köper det garn jag föll för till REA pris, upptäcker hur fint det är och SEDAN vill ha mera! Hmmm….

Detta är ju också en av de roliga momenten i att äga en garnbutik. Att välja sortiment, men det är också en aningens ångest inkopplat!
När jag väljer att köpa in Schulanas Paillettes som kostar 150:- för 25 gram!
Det är helt sjukt dyrt om du frågar mig, men det säljer.
Jag vågade, och då blir man så nöjd och glad. Så måste ju sortimentet förnyas också. Till stor glädje för några och stor irritation för andra.
Vi är ju olika, men på GarnTua så fins alltid bassortimentet och det är SandnesGarn.
Du får alla vanliga ull och bomullssorter i olika stickfastheter. Vi har nästan inget akryl (jag kan inte lägga mina pengar på det! Det går inte!!!)
Sedan är det de ”roliga” garnena….det svåra. Vilka skall man välja? Vilka vill NI ha? Jag måste se lite bort från min egen smak, samtidig som jag skall lägga mina sparpengar på det.

Att äga en garnbutik är superkul, men inget för den lata eller den som inte är stresstålig. Och det är nog det samma oavsätt vilken typ av butik man äger.
Det är också väldigt roligt och en stor förmån att varje dag ha möjlighet att rafsa med sig några nystan hem. Fritt fram, kvalitet, färg….det är bara att ta på sparket. Ångrar jag mig kan jag ta med dom tillbaks dagen efter eller senare. Fördelen är också att man kan börja dagen klockan 11.00. Ta sig tid till en promenad i skogen på morgonen innan allt drar igång.

Och man kan ta ledigt när som helst på året så länge Kajsa har möjlighet att jobba.
….ja nu är det ”ledig lördag” . Jag skall träna, promenera, sticka, fota till webbshoppen, vara med familjen, sticka, vila, äta choklad….sticka mera.
Njut av helgen alla!

Mia


Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Butiken, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att äga en garnbutik

Kommentarer inaktiverade.