Selbuvantar

Jag brukar alltid att sticka selbuvantar i Sandnes Sisu. Det är tillräckligt tunt, och det är även förstärkt med 20% polyamid.
Dessa är stickade i 1088 antracit och lime 8514.

Jag visar insidan på dom för att visa vad Rauma rekommenderar när man stickar selbu, och det är att INTE tvinna trådar. Jag ser många ställen att folk säger att man skall tvinna, för att tråden skall ligga intillvanten antar jag.
Men Ni ser här att det blir inget problem. Jag brukar sträcka tråden över max 7 maskor. Är det flera maskor av en färg så tvinnar jag 1 gång (bara byter plats på tråden) på mitten ungefär.
För att få en jämn och snygg yta så är det viktigt att färgerna inte får byta plats. Så jag säger alltid att lägg en färg till höger om dig, och en till vänster. Låt dom aldrig snurra runt varandra och låt alltid en tråd ha platsen över och en under när du stickar.

På norska mönster är det en fördel att ha ganska stor kontrast mellan färgerna i mönstret. Att välja 2 grå nyanser eller t.ex en ljusblå med en ljusgrå vill göra att mönstret inte kommer fram speciellt mycket.  Det kan även blir för stark kontrast! Därför används oftast antracit framför svart, och naturvit framför kritvit.

På dessa vantar har jag börjat med grön som bottenfärg, och sedan har jag bytt till antracit bottenfärg (detta är inte i mönstret)
Jag har också själv ritat upp bokstäver till personen som har fått vantarna, och stickat in i mönstret. Då kan man ta ett rutpapper, och rita upp bokstäver som passar i höjden med mönsterbården.

Detta är fantastiskt rolig stickning, prova!

God söndag!

Mia

Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Sticktips och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Selbuvantar

Kommentarer inaktiverade.