Besök på fabriken till Sandnes Garn

Det finns en garnfabrik i Norge!

Allt är inte från östen, och jag köper medvetet så mycket jag kan från leverantörer som jag kan lita på att personal och natur blir bra behandlat!

Norge har 2 miljoner får! Det visste Ni väl inte? Men även om det finns så många får så behöver dom köpa in ull från andra länder också.

Det som är bra är att all bearbetning av ullen sker på fabriken i Sandnes utanför Stavanger. De har ett eget rensningsanlägg var avloppsvatten och färgrester  går ut.

Detta avloppsvatten mäts av norska kontrollmyndigheter. Detta tycker jag känns tryggt jämfört med vad man på senaste tiden har sett på TV från textilfabriker i östen där personalen knappt får betalt, de sliter med hälsoproblem och avlopp med kemikalier och färgrester dessutom släpps direkt ut i naturen!

Fabriken i Sandnes var ren och fräsch, de som arbetar har normala arbetstider och får betalt!

Jag tycker det är värt flera kronor per garnnysta, och hoppas att flera tycker det samma.

Det var roligt och otroligt intressant att få se produktionen. Jag kan tyvärr inte förklara allt, jag skulle själv behöva några timmar till för att kunna det.

Men i huvudsak….Ullen börjar sin resa med att bli tvättad. Den går igenom en stor tvättmaskin, och tvättas 5 gånger. Den kommer ut vit och fin och luktar då ingenting!

Sen finns det 2 olika sätt att bearbeta ullen. Det ena heter kardegarn, villket inte är så ”fint”. Ullfibrena spretar mera och blir också därför mera sticksig. Fritidsgarnet är ett kardegarn.

Sen finns det kamgarn. Då fortsätter ullen sin resa genom ännu en maskin som kammar ullen gång på gång tills det blir ett fint flor.

Alla ullfibrer lägger sig sida om sida och det sticks betydligt mindre. Inte alls vill några säga.

Det går igenom ännu en maskin som sträcker det ut till en lång, mjuk, fin, vit korv.

Sen läggs 10 säckar med sträckt ull tillsammans och man skickar 10 korvar igenom ännu en maskin och det sträcks ytterligare så de 10 blir 1!

Sen läggs det i stora kar och färgas. Väldigt häftigt att se alla tunnar med höstens nya färger!

En svår process att förklara är spinning så jag ger mig inte in på det.

Det spinns, nystas och paketeras på Sandnes Garn. Sen skickas det ut till oss!

Sandnes Garn har ca 100 anställda och en omsättning på ca 120 miljoner norska kronor per år. Vill ni veta mera så kolla deras hemsida

www.sandnesgarn.no

Sandnes har flera designers som hela tiden kommer med ny design för baby, barn, ung och vuxen. Jag tycker de är jätteduktiga på design för ungdom!

 

Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Sandnes och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.